Kad smo ugledali Lofote, arhipelag koji je dio predivne Norveške, automatski smo dodali još jednu stvar na „bucket“ listu. Jest, do njih nije najjednostavnije doći, smješteni su na sjeverozapadu Norveške, ali su isto tako raj za fotografe, bicikliste, trkače i sve ostale zaljubljenike u prirodu. Ovo su samo neki od razloga zašto bi se isplatilo zaputiti na Lofote i provesti neko vrijeme na njima…

Polarna svjetlost

Da, nije novost kako mnogi koji žele vidjeti ovaj prirodni fenomen dolaze na sjever Norveške, jer se radi o jednoj od najboljih lokacija za „hvatanje“ polarne svjetlosti. Upravo Aurora Borealis prolazi točno iznad ovog arhipelaga, tako da su šanse za hvatanje svjetlosti, sasvim dobre, a moguće ju je vidjeti u razdoblju od kolovoza do travnja.

Planinarenje

Tko je u kondiciji, pogriješit će ukoliko se ne odluči prošetati do vrha Reinbringen. Dobro, neće to baš biti šetnja, jer radi se o tri sata napornog uspona. Sam vrh, nije među najvećima na otočju, ali s njega puca spektakularan pogled. Tako da, jednom kad se ovdje popnete, sjednite i uživajte u pogledima na fjordove, brežuljke

Isplati se otići i do plaže Horseid, iako put do nje vodi obično preko planina. Ovdje prirodna ljepota dolazi do punog izražaja, jer se radi o plaži od bijelog pijeska okruženoj visokim granitnim stijenama.

Surfanje

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali da, neki ne vole surfati samo po lijepom i toplom, već i po hladnom vremenu, pa se ovo otočje profiliralo kao jedna od najboljih destinacija za jedrenje na dasci u hladnom moru, s oceanskim vjetrom i prekrasnim krajolikom. Najljepše mjesto za surfanje je Unstad, a neustrašivi surferi na otočje dolaze u jesen i zimu, dok početnici ipak odabiru mirnije ljetne valove.

Fotografiranje

Mnogi ovdje dolaze samo kako bi fotografirali ljepotu oko sebe i stvarali prava mala remek djela. Najpoznatije i najfotogeničnije mjesto svakako je Hamnoy, koji sa svojim crvenim kućicama (kolibama), brdima u pozadini i vodi svuda uokolo, u potpunosti dočarava duh Lofota.

Plaža Skansganden također je mjesto gdje ćete neprestano čuti „klik“.

Smještaj

Za goste dubljeg džepa, najbolje rješenje je Thon Hotel Svolvaer. Radi se o lijepom hotelu, a pogled dok doručkujete je očaravajući. Ipak, to ima svoju cijenu, tako da sobu ovdje ispod 1200 kuna za noćenje svakako nećete pronaći.

Možete pronaći i druge smještaje, naravno, no općenito, cijene smještaja na ovom otočju nisu baš popularne. Ipak, uvijek valja zaviriti u prostranstva raznih specijaliziranih sajtova kao što su booking.com ili airbnb.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju