Ogladnite li u Italiji, nije uvijek jednostavno odlučiti se treba li se zaustaviti pred trattorijom, skrenuti u fattoriju ili potražiti osteriju. Možda ipak posjetiti ristorante ili enotecu? Kako se ne biste izgubili u prijevodu i previše vremena izgubili lutajući, raspitali smo se gdje se što jede (i pije).

Trattoria

Neozbiljnija od restorana, formalnija od osterije, u Italiji je trattoria najčešći oblik mjesta na kojem možete pojesti nešto ukusno, često i domaće po nižoj cijeni. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na jelovnike s tek nekoliko osnovnih pojmova – za sve što vas zanima obratite se konobaru. Upitajte i za kućno vino koje redovno imaju u ponudi. Trattorije su idealna mjesta za ručak ili večeru odlučite li istražiti jela pripremljena po tradicionalnim recepturama.

Italija Italija (Foto: Thinkstock/Guliver)

Osteria
 


Mjesto gdje se poslužuje vino i jednostavna hrana poput tjestenine, ribe i mesa na kojem nije neobično dijeliti stol s neznancima. Osterije su jeftinije od trattorija, a ponuda im često varira. Naglasak u ponudi je na vinu, a hrana je ponegdje tek u ulozi zabave za prste. Moglo bi se reći da su osterije poput talijanskih pubova. Neke imaju živu glazbu, a često su rustikalno uređene.

Pizza Pizza (Foto: Thinkstock/Guliver)
 

Fattoria

Kao i trattoria, fattoria je često u vlasništvu obitelji, ali najčešće u ponudi ima domaće proizvode koje sami pripremaju. Krilatica im je „od polja do stola“, pa se ondje često može naći ekološki uzgojeno voće i povrće te jela koja se od njih pripremaju. U fattorijama koje funkcioniraju kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva nerijetko imaju i smještaj za posjetitelje.

> 7 mjesta u Italiji koja jednostavno morate posjetiti


Enoteca

Ovisno o tipu enoteke, ovdje možete popričati s enolozima ili vinarima, kušati vina ili uživati u čaši s jednostavnim narescima. Prije posjeta provjerite radno vrijeme te je li se potrebno najaviti prije dolaska. Ponekad se odnosi i na bistro koji ima razovrsnu vinsku ponudu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju