Kamo za vikend klasično je pitanje krajem radnog tjedna kada je svima potreban gettaway od ustaljene svakodnevice. Krenete li prema zapadu, putem Gorizie, na samo dva i pol sata od Zagreba pronaći ćete skriveno mjesto koje će vam ponuditi odmor u kraljevskom stilu.

Dvorac za vikend priuštila si je naša Slađana Trajković koja još jednom otkriva čari lijepe Italije

Castello di Spessa, dvorac iz 13.stoljeća, sakriven je na brežuljcima prekrivenim vinogradima u regiji Collio, poznatoj po vrhunskim talijanskim vinima kontrolirane kvalitete.

Spessa - 13 Spessa - 13 (Foto: Slađana Trajković)


Sa svega 15 soba, ekskluzivno uređenih s restauriranim talijanskim namještajem iz 18 i 19 stoljeća, do svakog pomno uređenog detalja, ovaj dvorac nudi više nego opuštajući odmor. Poznat je po Giacomu Casanovi koji je ovdje proveo brojne dane u pisanju, kušanju vina, i ostalim avanturama koje su ostale zabilježene u njegovim memoarima, čak pokoja soba nosi njegovo ime, a napravljena je i romantična šetnjica kroz obližnji park s 10 punktova na kojima su ispisane Casanovine poznate izreke. Od 1987. godine ovo aristokratsko zdanje u vlasništvu je obitelji Pali koja je dodatno potaknula proizvodnju vrhunskog vina, pod imenom Castello di Spessa. Vina se pomno čuvaju u bačvama vinskog podruma čak 18 metara ispod dvorca, koji je nekad služio kao vojni bunker, a danas zadržava idealnu temperaturu od 14 stupnjeva. Regija Collio poznata je po vrhunskom bijelom vinu Sauvignon, Pinot Grigio i Chadonnay, a od crnog vina možete iskušati vrhunski Cabernet Sauvignion i Merlot. Imanje Castello di Spessa prostire se čak na 85 hektara, a njihova vina spominju se u aristokratskim krugovima još u 16. stoljeću.

Spessa - 15 Spessa - 15 (Foto: Slađana Trajković)


Najposebniji dio dana, svakako su jutra, buđenje uz cvrkut ptica u kraljevskom krevetu, u pravom smislu riječi, nezaboravno je iskustvo. Pravi doživljaj je i doručak koji je spravljen pred vama i poslužen u restauriranoj kuhinji prema autohtonom izgledu iz 18. stoljeća s atraktivnim modernim detaljima, a zatim možete nastaviti guštati uz nezaobilaznu talijansku kavu na terasi ispred dvorca.

Spessa - 1 Spessa - 1 (Foto: Slađana Trajković)


Osim kušanja vina, na smaragdno zelenim ravnicama i brežuljcima, koji se prostiru uokolo, možete isprobati golf teren s 18 rupa, jednostavno šetati romantičnim puteljcima ili u vožnji biciklima koji vam također stoje na raspolaganju. Kako je Italija poznata po svojim gurmanskim delicijama, samo par koraka od vašeg dvorca, u restoranima La Boatina, Hosteria del Castello i Tavernetta al Castello isprobali smo domaću tjesteninu, svježu ribu, te ostala jela spravljena od organski uzgojenih namirnica po preporuci chefa Tonino Venica.


Nakon vožnje cesticama kroz pitoreskna sela i vinograde, na samo 20 minuta, smjestio se srednjevjekovni gradić Cividale, koji se spominje još 50 godina prije Krista kao rimska municipija. Poznat je po Đavoljem mostu koji grad dijeli na 2 djela, a fotogenične uske uličice dovest će vas do ostalih znamenitosti - arhelološkog muzeja te Duoma, katedrale koja datira još iz 15.stoljeća. Svakako osvježenje potražite na trgu Piazza Paolo Diacono uz nezaobilazni Aperol Spritz ili Hugo koji ovdje imaju savršeno neodoljiv okus.

Cividale Cividale (Foto: Slađana Trajković)


Castello di Spessa idealna je lokacija koja nudi širok spektar mogućnosti od odmora za dušu u zelenom okruženju, sportskih aktivnosti od golfa do biciklizma, istraživanja manjih povijesnih srednjovjekovnih gradića ili većih poput Venecije (sat vremena vožnje) pa do shoppinga u Palmanovi (pola sata vožnje) pa čak i do sunčanja i kupanja na plaži na koju smo se mi uputili u Sistiani, poznatom ribarskom mjestašcu na obali. Ukoliko želite nastaviti u kraljevskom stilu uputite se u Beach club resorta Porto Piccolo Sistiana, samo 20 minuta udaljeno od Trsta.

Sistiana Sistiana (Foto: Slađana Trajković)


Aperitivo uz bijele baldahine u udobnoj sofi na drvenom brodskom podu terase uz tirkiznu boju infiniti bazena i modro plavu boju Jadrana u pozadini bit će točka na i vašeg nezaboravnog vikenda nakon kojeg će vam trebati koji dan da se vratite u stvarnost.

Priuštite si kraljevski užitak u autohtonom talijanskom stilu dok kažeš blic jer uz Blic kredit na ovom putu jedino razmišljate gdje prije sjesti i jesti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju