Zemlja je ovo rajskih plaža, ali teško da je bilo koja poznata kao plaža u zaljevu Maya na otoku Koh Phi Phi Leh. Naime, davnih ju je dana proslavio film „Žal“ s tada još mladim Leonardom DiCaprijem, no neko vrijeme turisti neće moći uživati u njezinoj ljepoti...

Plaža će se za posjetitelje zatvoriti od lipnja do rujna ove godine, kada je u Tajlandu najslabija turistička sezona. Zahvaljujući već spomenutom filmu koji je izišao 2000., ali i četiri godine ranije napisanoj knjizi, mnogi mladi iz cijelog svijeta plažu su neprestano pohodili, pa je pretrpjela određena oštećenja, a u tom periodu jedino ćete je moći gledati u spomenutom filmu.

Tajland Tajland (Foto: Thinkstock/Guliver)

Naime, kako ju je u prosjeku svakodnevno posjećivalo pet tisuća ljudi, došlo je do oštećenja koraljnih grebena, pa su lokalne vlasti primorane poduzeti drastične mjere koje uključuju zatvaranje zaljeva Maya.

Morski ekolog Thon Thamrongnawasawat izjavio je kako je gotovo 80 posto koraljnih grebena u zemlji već uništeno, a glavni su krivci za to plastične boce, ali i brodovi koji prave štetu

Zbog svega toga, zadnjih nekoliko godina Tajland se uključio u akcije čišćenja i očuvanja mora, pa je tako prošle godine postao prva azijska zemlja koja se uključila u globalnu inicijativu čišćenja oceana, a ujedno je i zabranila pušenje na mnogim plažama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju