Kristina Jehnić i Tanja Košara
slastičarski su duo iz Rovinja koji oduševljavaju goste luksuznog hotela Monte Mulini svojim maštovitim, ukusnim i lijepo kreiranim slasticama. Obje djevojke završile su slastičarsku srednju školu, no njihova strast prema ovome zaiskrila je mnogo prije toga.

Ljubav prema slastičarstvu rodila se negdje u osnovnoj školi, kada sam kupila svoj prvi časopis o slasticama. U sjećanje mi se urezala jedna posebna, predivna i na oko prefina čokoladna torta bez ijedne mane. To je bilo to! Dogodila se ljubav na prvi pogled, otkrila nam je 30 godina stara Kristina koja je završila i Fakultet gastronomije i restoraterstva u Opatiji.

Dvadesetdvogodišnja Tanja u slastičarstvo se zaljubila kao mala djevojčica gledajući svoje majku koja je uvijek radila izvrsne kolače.

Moji prvi slastičarski eksperimenti nisu bili bog zna što, no ono što mene čini ovakvu kakva sam danas, jest velika upornost i težnja ka perfekcionizmu, kaže nam Tanja.

Vrhunske namirnice

Obje djevojke velike su ljubiteljice spajanja nespojivih kombinacija, a zajedno surađuju od 2012. godine.

Volimo i kuhati u slobodno vrijeme i zaista uživamo u tome, ali kroz slastice se nekako više volimo izražavati. Slastice se oduvijek spremaju u neke posebne svrhe i u većini slučajeva kad su slastice u pitanju radi se o slavlju. Pa onda slatko povezujemo s slavljem, a mi volimo slaviti, kažu nam djevojke koje svoje kreacije objavljuju na Instagram profilu Sweet Istrian girls.

Iz njihove kuhinje izlaze trpki tartovi od limuna, torte od sira, moussovi od jagoda ili pak čokoladni consome – takozvana pročišćene juha od čokolade za čiju im je pripremu potrebno čak tri dana pripreme. Ponose se i svojim desertom od lavande koju beru u vlastitom vrtu u sklopu hotela.

Iako se u pripremi jela koriste rijetkim namirnicama vrhunske kvalitete kao što je valhrona čokolada ili pak voćem kumquatom, priznaju da nemaju omiljenog sastojka, već iz svakog pokušavaju izvući maksimum.

Nespojive kombinacije

Poseban im je užitak pripremati slatke kreacije od sezonskih i organskih namirnica, a kada bi morale izabrati samo jedan desert koje bi jele do kraja života – cure bi birale topli tart od šljive sa sladoledom od kruha.

Ovog deserta nikad se nećemo zasititi, priznaju.

Izvrsne u pripremi torta, keksa i kolača, a posebno su poznate po svojem sladoledu kojeg rade bez umjetnih dodataka. Rade čak i sladolede od slanih namirnica poput gusje jetre koje se u Monte Muliniju poslužuju uz makrone i cvijeće.


Osim okusa, u izradi slastica vrlo im je važan i vizualni izgled. U dekoriranje hrane ulažu vrlo puno vremena, truda i ljubavi, te se neprestano usavršavaju.

U Hrvatskoj jako cijenimo rad Petre Jelenić i Roberta Bašića koje smatramo vrlo kvalitetnim slastičarima, a u svijetu španjolskog majstora Jordija Rocu koji priprema slastice u restoranu El Celler de Can Roca, zaključuju Istrian sweet girls.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju