Trikova i recepata za sarmu postoji vjerojatno koliko i restorana i domaćinstava u svijetu koji pripremaju tu slasnu zimsku deliciju. Međutim, ništa ne ide bez prvog koraka, neki bi rekli i najvažnijeg, a to je kako savršeno zarolati sarmu.
Zato smo se vratili u Školu kuhanja i zamolili našeg mentora Marija Mihelja da nam otkrije tajne kako savršeno zarolati sarmu. Kako kaže, postoji samo jedan ispravan način da se to učini, a u videu možete vidjeti kojim se sve tehnikama chef Mario koristi kako bi i ove zime na stol stigla savršena sarma.
"Zima bez sarme nije zima", kaže chef Mario Mihelj. Po toj analogiji, da bi zima bila prava, kao što smo spomenuli, potrebno je znati kako pravilno zarolati sarmu. Sve je u tehnici, ali treba se dobro pripremiti.
Kako zarolati sarmu?
Na listu kupusa treba tvrdi dio, koji prolazi kroz sredinu, zarezati da se list može lakše zamotati. Kada ste stanjili "stabljiku", možete je i lagano poprečno zarezati nekoliko puta kako bi postala savitljivija. Zatim krenite u zamatanje sarme. List dobro zategnite, stavite odgovarajuću količinu smjese, preklopite krajeve i sve čvrsto zarolajte. Sarmu je važno čvrsto stisnuti prilikom slaganja kako bi smjesa popunila sve dijelove lista kupusa. Tako se neće raspasti tijekom kuhanja
A bez dobre smjese nema ni dobre sarme. Zato je chef Mario otkrio svoj recept za sarmu. Mljevenom miješanom mesu dodajte rižu, jaja, sol, papar, dimljenu crvenu papriku i malo špeka, koji će dati posebnu notu jelu. Uživajte u zimskim okusima, a ako ste u potrazi za još savjeta "upišite se" u našu Školu kuhanja by Mario Mihelj.