Sezona višanja je u punom jeku. Ovo ukusno kiselkasto-slatko voće jedan je od najmoćnijih antioksidansa.
Višnje imaju snažan pozitivan učinak na naš organizam te dokazano smanjuju kolesterol u krvi, djeluju protuupalno te poboljšavaju krvnu sliku i rad srca. Želite li maksimalno iskoristiti moć ove namirnice pretvorite svježe višnje u hladno prešani sirup za razrjeđivanje.
Recept koji donosimo zadržava 100 posto nutrijenata iz ovog voća, a za njegovu pripremu ne treba vam blender niti štednjak jer višnje se ne trebaju ni kuhati niti miksati.
RECEPT ZA HLADNO PREŠANI SIRUP OD VIŠANJA
Sastojci:
- Svježe višnje
- Šećer
- Limunska kiselina
Recept za sirup od višnji koji donosimo zadržava 100 posto nutrijenata iz ovog voća
Postupak:
1. Višnje operite i uklonite peteljke te ih stavite u posudu.
2. Vilicom ih dobro izgnječite te dodajte limunske kiseline po želji (cca na 2 kg višanja 1 žličica kiseline).
3. Višnje prelijte s vodom, ali toliko da ih voda prekrije.
4. Ostavite da tako odstoje preko noći na sobnoj temperaturi.
5. Sutradan višnje procijedite kroz sitnu cjediljku u staklenku.
6. Dodajte šećera u omjeru 1:1 s dobivenom količinom soka (npr. 1l soka, 1kg šećera)
7. Miješajte dok se šećer ne otopi te spremite u hladnjak.
8. Malo sirupa ulijte u čašu ili vrč, razrijedite ga s hladnom vodom i uživajte u osvježavajućem napitku.
Savjet: Želite li ostatke od procijeđenih višanja iskoristiti za kolač ili umak, višnje prvo očistite od koštica te ih potom zgnječite.