Nacionalni park
Thingvellir jedno je od najpopularnijih mjesta za ronjenje i snorklanje na svijetu. Zapravo, pukotina Silfra mjesto je koje privlači rionice, a razlog je tome što se nalazi između dviju tektonskih ploča, između dvaju kontinenata: Amerike i Europe. A ove tektonske ploče godišnje se udalje jedna od druge 2 centimetra.

Vidljivost je u vodi na Silfri preko 100 metara, što je rijetko, ako ne i jedinstveno na cijelom planetu. Voda je ovdje hladna, 2 do 4 stupnja Celzijevih tijekom čitave godine, s obzirom na to da se radi o ledenjačkoj vodi iz obližnjeg ledenjaka Langjökull.

Naime, topljenjem leda iz ledenjaka voda prolazi kroz porozne stijene te se dodatno filtrira kroz lavu, a da bi došla do sjevernog dijela jezera Thingvellir potrebno je 30 do 100 godina. Ovo je jedna od najčišćih voda na svijetu i slobodno ju možete i piti.

Pukotina se sastoji od četiriju dijelova: Velike pukotine, Dvorane, Katedrale i Lagune. U vodu se spušta stepenicama, a prosječna dubina je između 7 i 12 te na najdubljem dijelu 18 metara. Iako ovdje ima puno ribe, osobito pastrve, zapravo je najviše algi koje stvaraju kaleidoskop boja pod površinom.

Nacionalni park Thingvellir na popisu je svjetske baštine UNESCO-a zbog svoje kulturne i povijesne vrijednosti te prirodne i geološke jedinstvenosti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju