Mislili ste da je Turska samo Istanbul, luksuzni hoteli na obali i vilenjačke stijene u unutrašnjosti? Istina i ja sam tako mislio sve dok 2014. godine nisam istražio malo veći dio ove velike i prelijepe države. Ono što mi je ostalo posebno u sjećanju, osim dobrih ljudi, je jedan maleni gradić koji se smjestio na samoj obali Sredozemnog mora na malenom poluotoku.

Side (izgovara se see-dih) je drevni grčki grad koji je danas poznat kao grad s najočuvanijim drevnim građevinama u Turskoj. Nalazi se u blizini većeg grada Manavgata odnosno 78 kilometara od znatno popularnije Antalye.

Prvi puta Side se spominje u rukopisima grčkih zemljopisaca Straboa i Arriana koji su zablilježili da su Side osnovali doseljenici iz grada Aeolisa. To se najvjerojatnije dogodilo u 7. stoljeću prije Krista. Zaštitnik grada bila je božica Atena, čija je glava krasila službeni novac koji je u ono vrijeme bio u opticaju.

Sam položaj Sidea omogućio mu je da se u relativno kratkom vremenu razvije u značajnu luku na Mediteranu. Za početke ovog grada veže se i jedna legenda koja kaže kako su grčki doseljenici ubrzo nakon osvajanja ovog područja zaboravili na svoj materinji jezik. Naime u to vrijeme ove prostore naseljavao je narod koji je imao karakterističan jezik s posebnim dijalektom. Jezik je bio toliko zvučan i melodičan da su ga svi, koji su barem malo vremena proveli u ovom gradu, ubrzo prihvatili kao svoj jezik i zaboravili materinji.

Turski gradić s ostacima zapanjujućih građevina Turski gradić s ostacima zapanjujućih građevina (Foto: Getty Images)

Kroz svoju povijest Side je bio primamljiv mnogim osvajačima, tako je svoje otiske ovdje ostavio i Aleksandar Veliki koji ga je pokorio 333. godine prije Krista. Od tog trenutka gradom je 'vladala' helenska kultura koja je polako nestala do 1. stoljeća prije Krista. Drugi poznatiji vladar Sidea bio je Ptolomej I Soter, isti onaj koji se 305. godine prije Krista proglasio kraljem Egipta. No, tko god da je vladao gradom, odnosno pod kojim god da se Side nalazio carstvom uvijek je uspio zadržati barem neki oblik autonomije te se nametnuti kao važan kulturni centar. U 78. godini prije Krista Side osvajaju Rimljani i postaje važnim gradom Rimskog Carstva.

Za vrijeme rimske vladavine Side se uzdiže kao važna trgovačka prijestolnica i to prvenstveno zbog trgovine maslinovim uljem. U tom trenutku grad je brojao čak 60 tisuća stanovnika. Uz to što je bio glavni centar za trgovanje maslinovim uljem na azijskoj ruti, Side se uzdignuo i kao jedan od glavnih centara na Mediteranu za trgovanje robovima. To doba prosperiteta i blagostanja trajalo je sve do kraja 3. stoljeća nakon Krista. Nakon Rimske vlasti Side je nekoliko puta padao u zaborav, da bi se danas opet uzdigao kao jedan od važnijih povijesnih i turističkih gradova na turskoj rivijeri.

Danas je grad pravo turističko središte, sa predivnom lukom u kojoj pristaju veličanstvene jahte, ali i s hordom turista koji istražuju bogatu povijest i antičke ruševine grada. Tako danas možete slobodno prošetati ostacima Apolonovog hrama koji se nalazi tik uz obalu mora, velikim rimskim amfiteatrom koji je u ono vrijeme mogao primiti oko 15 tisuća gledatelja. Iz rimskog doba ostalo je najviše građevina, a jedna od njih je 'State Agora' građevina za koju se smatra da je nekada bila impozantna knjižnica i hram božice Nemesis – božice vjere.

U gradu se nalazi si i 'Side muzej' u kojem su izloženi svi artefakti koji su pronađeni tijekom arheoloških istraživanja, koja još uvijek traju.

No, da se ne bi sve svodilo samo na prekapanje po bogatoj povijesti, pobrinuli su se mnogi hotelski lanci koji su se udomaćili na ovom području. Grad je smješten na kilometar dugom poluotoku koje okružuje predivno more. I dok su zapadna i južna strana poluotoka pretvorena u luku, istočna strana je jedna velika pješčana plaža na kojoj ćete naći sve što vam treba za ugodan odmor na obali.

Nakon cjelodnevnog istraživanja najviše godi dobra večera. Grad je prepun restorana koji imaju terase na krovovima s kojih se pruža predivan pogled na more i širu okolicu. Središnji dio grada, onaj koji se nadovezuje na luku je prava mala tržnica na otvorenom. Svaka kuća, svaka zgrada u svom prizemlju ima otvoren dućan sa suvenirima, zlatom, proizvodima od kože, satovima, odjećom ali i krivotvorinama – ipak smo u Turskoj.

Sve u svemu, ako planirate svoj odmor na turskoj rivijeri onda svakako uzmite u obzir da posjetite ovaj predivni grad, pa makar samo na jednodnevni izlet. Vjerujte mi na riječ, trebat će vam dugo vremena da ga zaboravite.

Prljava atrakcija: Jedinstveni zid koji "nikada neće pasti" Seattle Seattle Seattle +0 Seattle  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju