Domaći keksi sa sladoledom vjerojatno su najbolji ljetni sendviči koje možete zamisliti. Ako pratite ovaj jednostavi recept, keksi će vam ispasti savršeni, takvi da vam kad iz izvadite iz zamrzivače neće polomiti zube.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso

Odaberite svoj omiljeni sladoled, složite "sendviče", malo se strpite da se keksi dobro stegnu i - to je to. Uživajte!

Domaći keksi sa sladoledom - sastojci:

  • 280 g glatkog brašna
  • 1 i 1/2 čajna žličica kukuruznog škroba
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 170 g maslaca, omekšanog
  • 150 g smeđeg šećera
  • 100 g kristal šećera
  • 1 veliko jaje + 1 žumanjak, sobne temperature
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 225 g komadića čokolade (ili čokoladnih suzica)
  • 550 g sladoleda od vanilije (ili po ukusu)
  • 180 g čokoladnih mrvica
  • 100 g šarenih mrvica ili usitnjenih lješnjaka, badema ili pistacija, po želji

Domaći keksi sa sladoledom - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Obložite 3 velika lima za pečenje papirom za pečenje (ili pecite kekse u serijama).
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, sodu bikarbonu i sol.
  4. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac, smeđi šećer i kristal šećer srednjom brzinom dok se ne sjedine i ne dobijete kremastu smjesu, oko 2 minute. Dodajte jaje, žumanjak i ekstrakt vanilije i dalje miksajte dok se sve ne sjedini. Smanjite brzinu i umiksajte suhe sastojke na maloj brzini, a zatim rukom umiješajte čokoladne mrvice. Tijesto će biti mekano i ljepljivo.
  5. Žlicom za sladoled vadite i oblikujte tijesto u kuglice i rasporedite ih u limove za pečenje; ostavite 7 -8 cm razmaka jer će se razići i spljoštiti u krugove.
  6. Pecite kekse 12-13 minuta ili dok ne počnu dobivati boju po rubovima, a sredina je još mekana.
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite kekse da se hlade na limu za pečenje 5 minuta. Prebacite ih na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade.
  8. Sastavljanje sendviča: Na ravnu stranu keksa stavite 1 veliku kuglicu sladoleda, oko 45 g. Zazmažite sladoled do ruba i poklopite ga drugim keksom, također ravnom stranom prema sladoledu. Lagano pritisnite oba keksa istovremeno i po želji uvaljajte u šarene mrvice, lješnjake ili pistaciju.
  9. Ponovite s ostalim keksima i sladoledom.
  10. Svaki sendvič zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač na barem 3 sata (a najviše 3 mjeseca).

Samo u Hrvatskoj: Pet nogometnih terena sa spektakularnim pogledom Stadion Kantrida, Rijeka Batarija Trogir - 3 Batarija Trogir - 2 +0 Batarija Trogir - 1