Turska je već nekoliko godina veoma popularna zemlja za odmor na Mediteranu. Brojni hoteli visoke kategorije, daleko poznata i izvrsna gastronomija Turske i ljubaznost turskih ugostitelja nešto je što se cijeni.

Kad tome pridodamo i ekstremno niske cijene za tjedan dana odmora u ovoj azijskoj državi, dolazimo do dobitne kombinacije. No je li to zapravo dovoljno? Vjerujem da nije.

Današnji turist više ne voli ležati na plaži i jesti dobru hranu. On želi biti uključen i ima potrebu aktivno sudjelovati u istraživanju i upoznavanju novoga. Upravo za takve turiste, Turska polako otvara vrata svojih atrakcija, a sadržaja ne nedostaje.



Jedna od takvih aktivnih destinacija koja poziva na istraživački odmor je i Kapadokija ( jedno od tumačenja imena Cappadocia znači: 'Zemlja predivnih konja'), regija koja se nalazi u samom srcu Turske. Ovo vulkansko područje staro preko četiri milijuna godina naseljeno je još od davnih dana, a svoju atraktivnost danas može zahvaliti zanimljivom krajoliku koji uvelike podsjeća na onaj mjesečev. 'Vilinski' dimnjaci uzdižu se u zrak, a upravo su oni kroz godine postali domovi lokalnog stanovništva koje je odlučilo u stijenama izgraditi svoje domove.



Uz nastambe u ovom mjesečevom krajoliku, Kapadokija skriva još neka mjesta. Tako se na njenom području nalaze i brojni podzemni gradovi (na području Geromea) koje su izgradili kršćani koji su u podnožju proveli godine i godine samo kako bi se sakrili od vanjskih opasnosti. Zanimljivo je to što neki od tih gradova sežu i do 6-7 katova ispod površine zemlje, a svaki od njih imao je infrastrukturu koja je osiguravala mjesece podzemnog života za stotine ljudi. Najpoznatiji i najdublji od tih podzemnih gradova je Derinkuyu, podzemni grad koji je mogao primiti i do 20 tisuća ljudi, a iza njega nalazi se i Kaymakli podzemni grad koji je najveći od svih.



Cijelo područje Kapadokije iznimno je veliko te broji oko pet tisuća kilometara kvadratnih, no ipak, na nekoliko je mjesta koncentracija povijesne ostavštine najvidljivija. Najpopularnije mjesto je svakako današnji grad Nevşehir. U blizni Nevşehira nalazi se i Gerome open museum koji se od 1985. godine nalazi na UNESCO-vom popisu kulturne baštine. Gerome open museum sastoji se od nekoliko građevina uklesanih u stijene koje datiraju sve do 10. stoljeća. Tako ćete tu pronaći nekoliko crkava od kojih je najpoznatija i najljepša crkva sv. Barbare (poznata po očuvanim freskama), crkva Zmija, crkva Jabuka i Tokali crkva (također poznata po dobro očuvanim freskama. Tu je i nekoliko prostorija za svakodnevni život, a najveća građevina od svih je i u stijene uklesani samostan.



Kapadokija je zaista mjesto koje treba posjetiti jer upravo ovo mjesto najbolje može dočarati bogatu povijest Turske, potpuno drugačiju od one koju možete sresti u Istanbulu i obalnom području države.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju