Bajkalsko jezero

Ovo je najveće slatkovodno jezero na svijetu, ali ujedno i najdublje jezero na svijetu s izmjerenih 1642 metara dubine. Prema nekim procjenama smatra se da je staro preko 25 milijuna godina što ga čini ujedno i najstarijim jezerom na svijetu. Smješten u tektonskoj dolini, Bajkal i dalje raste 1–2 centimetara na godinu sadržavajući više vode nego pet Velikih jezera Sjeverne Amerike zajedno.


Bogata i neobična bioraznolikost glavna su značajka ovog jezera. Tisuće vrsta biljaka i životinja žive u neposrednoj blizini jezera i mnoge od njih ne mogu se naći nigdje drugdje na Zemlji. Na popisu se nalaze tuljani, beskralješnjaci, crvi, rakovi, planktoni, puževi i spužve. Među najpoznatijim endemskim stanovnicima je slatkovodna riba bjelica koja živi samo uz sjeverne obale jezera.

Visoravan Putorana
Smještena 100 kilometara od Arktičkog kruga na rubu sjevernoistočnog sibirskog platoa, ima klasični pejzaž tajge, tundre i arktičke pustinje. Ova visoravan prožeta je sa čak 25.000 jezera, dubokih kanjona, hladnih rijeka i tisućama slapova.

Ovim područjem kreće se jedna od rijetkih preostalih migracijskih ruta sobova, a područje je isto tako bogato nastanjeno snježnom rogatom ovcom i planinskim kozama. Putorana se našla na UNESCO-vom popisu zbog toga jer stotinama kilometara od nje nema naseljenog mjesta, tako da je bioraznolikost ovdje na svojem vrhuncu.


Uvs Nuur
Ovaj dio Sibira je dio veće grupe bazena koji se proteže kroz središnju Aziju od kojih se Uvs Nuur jedini nalazi u Rusiji. Ovo jezero je slano i zapravo je ostatak nekada većeg mora koje se nalazilo na ovim područjima. Danas jezero međusobno dijele republika Tuva i Mongolija.

S tragovima stepe i pustinje ovo područje isto tako bogato je bioraznolikosti. Od slatkovodnih do slanovodnih jezera, borovih i listopadnih šuma. Na ovom području nalazi se približno 40.000 arheoloških nalazišta od kojih neka datiraju još iz vremena nomadskih plemena.


Zlatne altajske planine
Jedan od najpituresknijih dijelova Rusije, formira vodeni štit između središnje Azije i Arktičkog oceana pomoću rijeke Ob. Ovdje postoji otprilike 1500 ledenjaka koji su preživjeli dva ledena doba. Životinjski svijet je isto tako šaren i raznolik sa preko 70 različitih jedinki sisavaca i 300 vrsta ptica.

Ovaj dio priključen je Ruskom carstvu u 18-tom stoljeću, ali prije toga bio je dom čovjeku preko milijun godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju