Zamislite mjesto gdje je sunce vječno, gdje nemate osjećaj jesu li tri sata ujutro ili tri popodne? E pa takvo mjesto postoji, a na njemu se dobro i zabavlja. Gdje? Na dalekom Islandu

'Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija' – glase riječi pjesme jednog od najvećih hitova Dade Topića. Vjerujemo da u nekadašnjoj republici SFRJ sunce zbilja sja, ali čini nam se da je Dado što se vječnog sjaja tiče ipak bio u krivu. Koliko smo mi uspjeli iskopati, sunce vječno sja samo na Islandu, točnije tri dana trajanja festivala Secret Solstice.



Lineup koji kombinira najbolje iz svih vrsta glazbe posjetitelje neće ostaviti ravnodušnima. Majstori elektronike, indie glazbe, rocka i ostalih žanrova dolaze iz cijelog svijeta već treću godinu zaredom, na ovo mjesto gdje sunce nikad ne zalazi.

Vjerojatno se već pitate što je s tom pričom o vremenu bez mraka i neprekidnog trajanja dana? Jednostavno, u Reykjaviku zahvaljujući vremenskim uvjetima sunce ove godine neće zaći puna tri dana, od 16. do 19. lipnja, a upravo će se i tada održati ovaj posebni festival koji je iz godine u godinu sve popularniji.

Radiohead, Deftones, Goldie, Roisin Murphy neki su od najznačajnijih izvođača koji će na festivalu nastupiti ove godine, a imena još nekih izvođača nisu objavljena, tako da vjerojatno možemo očekivati još neko veliko glazbeno ime kojeg organizatori trenutno taje kao zmija noge.



Već smo nekoliko puta naglasili posebnost ovog festivala u obliku 'vječnog svjetla', no svakako bi pozornost valjalo obratiti na još neke stvari, u kojima ne možete uživati na drugim festivalima diljem planete. Naime, dok se bezbrižno brčkate u geotermalnim bazenima, možete slušati neke od najboljih DJ – eva današnjice, a ako vam ni to nije dosta posjetite party unutar ledenjaka! Čini nam se kako su i na svim festivalima popularni brodovi, pa ni ovaj nije iznimka. Jedino, mnogo je bolje biti na ovom brodu i broditi oceanom dok sunce sja u sitne noćne sate.

Što se tile prodaje karata, za najjeftinije, ukoliko odlučite uzeti i mjesto u kampu, morat ćete izdvojiti 257 eura. Za istu cijenu možete kupiti i VIP kartu, ali bez smještaja u kampu, dok je za one, bezobrazno bogate kojima vjerojatno ne pripada nitko tko čita ove retke, osigurana posebna karta koja stoji ni više ni manje nego milijun američkih dolara. Da, dobro ste pročitali, milijun dolara.



Za tu suludu cijenu, dobivate sve što vam srce može poželjeti. Najprije povratni let charterom s bilo kojeg mjesta na zemlji za šest osoba, dva luksuzna automobila s vozačima na korištenje od 0 – 24, vilu u centru grada za vrijeme trajanja festivala, privatne svirke nekih izvođača, helikopter, osobne asistente i još neke stvari na koje su oni koji mogu platiti ovoliko za ulaznicu, vjerojatno već i navikli.

Mi u redakciji ipak nismo ovoliko neskromni, a rado bi vidjeli i Island, tako da bi nas put bilo kojim prijevoznim sredstvom i obična karta, skroz zadovoljili. Tri dana uživanja prilikom kojih stalno imate osjećaj da je podne, rado bismo probali.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju