U Irsku smo putovali više puta, a vraćamo se već za dva mjeseca. Plan putovanja uvijek radimo tri mjeseca prije i dosad smo uvijek dobro prošli, a ni tamo nismo potrošili previše novca. U nastavku pročitajte naše savjete i odlučite se za putovanje u Dublin na kojem nećete puno potrošiti. Let se može naći već za manje od 100 eura, ali za smještaj će vam trebati nešto više....

Zašto Dublin?

Evo nekoliko razloga zašto za svoj boravak odabrati Dublin, naravno, ako već u njemu niste bili. Prvi razlog zbog kojeg ćete se odlučiti za Dublin jest zračna luka do koje možete letjeti za jeftine novce iz Budimpešte, no o tome pišemo nešto niže u tekstu. Ovaj šareni grad zaista bi svatko trebao doživjeti, a naši su apsolutni favoriti, naravno, pubovi, prefina hrana, široka paleta piva, parkovi, mnogobrojne povijesne građevine i mnoge druge atrakcije.

Obvezno posjetite Guinness Storehouse ako želite saznati nešto više o samoj povijesti irskog crnog zlata, a uz ulaznicu dobivate i pivo u kojem guštate u Gravity baru na vrhu same zgrade s pogledom na cijeli grad. Volite li viski, vaša obavezna postaja neka bude Jameson Distillery. Skoknite i do Trinity Collegea i prošećite knjižnicom u kojoj se nalazi Book of Kells, a ako volite povijest, zaputite se prema Dublin Castleu ili se zabavite na vikinškoj turi. I da, nemojte se vratiti doma bez da saznate zanimljive priče iz The National Leprechaun Museum of Ireland.

Sadržaja ima zaista puno, a Dublin je već sad multikulturalni grad u kojem u već nekoliko dana možete spoznati sve čari irske kulture i tradicije. Još nešto trebamo napomenuti, a to su izrazito ljubazni Irci koji će vam bez razmišljanja pomoći u snalaženju gradom. Ako ne znate kamo trebate, jednostavno zaustavite nekoga na cesti i pitajte ga za savjet. Uz odgovor ćete dobiti i osmijeh koji će vam uljepšati ionako predivan dan u Irskoj.

Kako do Dublina za manje od 100 eura?

Najjeftinija opcija koju smo pronašli je let iz Budimpešte. Odaberite datume od 21. do 28. studenog kada cijena povratne karte iznosi 615 kuna. Ovo zaista nije mnogo, s obzirom na to da cijene avionskih karata vrtoglavo rastu zbog toga što se bliži Nova godina. Već kad smo kod prijevoza, savjetujemo vam da već na aerodromu kupite Leap Visitor Card. Kartica će vam sniziti troškove prijevoza po gradu, a za 7 dana trebat ćete izdvojiti 40 eura. Voziti se možete autobusom, tramvajem i vlakom. Ako pak želite običnu top up karticu, možete ju kupiti u gotovo svakom dućanu u centru. Povratni transfer s aerodroma do centra koštat će vas oko 11 eura, što opet nije tako skupo, no kartu kupite online prije putovanja.

Je li smještaj zaista tako skup?

Cijene smještaja u Dublinu doista su više nego u mnogim gradovima koje smo posjetili. Ako vam nije problem spavati u hostelu, olakšat ćete si novčanik samo za koju tisuću, za dvoje za tih tjedan dana. Primjerice, na stranici Booking.com najjeftinija varijanta smještaja u hostelu je 1.800 kuna s uključenim doručkom, što za centar nije puno. Volite li više hotele, morat ćete izdvojiti od 5.200 kuna na više za dvije osobe. Naš savjet je da se smjestite bliže centru i provjerite ponude na Airbnb.com. Na našem prošlom putovanju dogodila nam se situacija da smo se smjestili u hotelu udaljenom 15 kilometara od centra. Iako smo imali instaliranu aplikaciju za pretragu voznih redova, dogodio se štrajk javnih prijevoznih službi i bili smo prisiljeni koristiti taksi koji smo masno platili. Stoga, učite na našim greškama i radije te novce ostavite za čašćenje u pubu.

Irska nije samo Dublin

Poželite li istražiti i ostale krajeve ove divne zemlje, nema problema, jer i za to imamo povoljnu varijantu. Zaputite se u neku od putničkih agencija koja organizira izlete i za malo novca možete vidjeti puno. Naša je preporuka Paddywagon tours. Vodiči su izrazito ljubazni i lako se s njima sprijateljite. Tako bajkoviti Cliffs of Moher možete vidjeti već za 40 eura, a Killkeny i Wicklow za 25. Posjetite njihovu stranicu, nude čak i popuste za studente!

Za hranu pripremite minimalno 10 eura dnevno, a ako vam je u planu svakodnevno guštati u pivu, izdvajat ćete od 5 eura na više. Sve u svemu, iako su troškovi smještaja nešto viši, zaista se barem jednom isplati doživjeti zašto je Dublin grad koji ćete zauvijek pamtiti!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju