Barba Jure i teta Nina na Biševu žive u slozi i ljubavi. Kako bi svaki trenutak mogli provesti zajedno, u dnevnom boravku imaju svaki svoj veliki televizor. Jure i Nina u potpunosti se samoopskrbljuju – kuću, opremljenu suvremenom tehnologijom, okružuje tradicionalni biševski vrt ili "žardin".

Jure i Nina žive na najzapadnijem rubu otoka, u seocu Nevaji koje već odavno čini jedna jedina kuća. Ime Nevaja ('ne valja') dobilo je po zaljevu koji leži ispod njega i okružen je visokim stijenama, zbog čega otočanima onemogućuje pristup moru.

Barba Jure nekada je radio u telekomunikacijskoj tvrtki, stoga je vješt po pitanju visoke tehnologije; svoj televizor sluša uz pomoć slušalica, dok teta Nina kuha i na svojem televizoru glasno gleda najdraže serije. Jednom mjesečno peku kruh i zato su kupili profesionalnu miješalicu za tijesto – koja im sada umijesi tijesto u trenu. Nina ga razvalja u tradicionalne biševske kruščiće. Mjesečnu zalihu kruha potom ispeku u staroj krušnoj peći, na biševskim suharcima.

Osim vinograda, barba Jure obrađuje i veliki vrt koji zahvaljujući biševskoj klimi uspijeva i zimi. Tako Jure već u siječnju uzgaja rajčicu, kupus, salatu, blitvu, luk, raštiku i bob. Sredinom mjeseca vadi mladi krumpir, a već početkom veljače u zemlju sadi novi.

Jure i Nina u svome životu i radu sjedinjuju sve ono najbolje što nose stara biševska seljačka tradicija i suvremena visoka tehnologija. Tako uživaju sve plodove otočkoga raja, a tehnologija im omogućuje da su neprestano u kontaktu s vanjskim svijetom, te sinovima i njihovim obiteljima. Ovdje pogledajte novu epizodu iOtok-a

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju