Tek što su prošli božićni i novogodišnji blagdani dolazi nam dan zaljubljenih. Popularno Valentinovo dan je kada ćete svoju dragu ili dragog obradovati vrijednim poklonom koji će mu oduzeti dah. Istina, dijamanti su najbolji ženini prijatelji, ali njih čuvajte za situacije kada ćete biti krivi i trebati se odužiti za svoje greške. Putovanja su novi hit kao poklon za Valentinovo. A kamo otputovati? Negdje blizu, a da opet bude dovoljno romantično. Mi vam donosimo tri romantične prijestolnice u samom srcu Europe.



Budimpešta

Nekadašnji carski grad, čijim srcem prolazi velebni Dunav, oduvijek je bio poznat kao destinacija koja je idealna za sve zaljubljene. Prekrasni mostovi preko rijeke, veličanstvene i velebne građevine te povijesne znamenitosti pružaju vam savršenu scenografiju za ljubavnu šetnju. No ipak, najbolji doživljaj imat ćete ako se zaputite na noćnu vožnju brodom uz večeru.

Dok ćete uživati u obilnoj večeri, plovit ćete pored zgrade Parlamenta, najpoznatije znamenitosti Budimpešte. No ipak, najljepši pogled na Parlament doživjet ćete ako se popnete na Ribarsku tvrđavu. Ova tvrđava sastoji se od 7 tornjeva koji simboliziraju 7 plemena koje su osnovale mađarsku naciju i državu. Odmah do tvrđave je Matijaševa crkva u kojoj su se krunili mnogi ugarski kraljevi i carevi. Nedaleko je Kraljevska palača s koje se pruža prekrasan pogled na grad, rijeku i mostove. Jedan od njih je i Lančani most, najstariji i najljepši.

Uz mnoštvo znamenitosti, Budimpešta je poznata i kao destinacija u kojoj se dobro šopingira. Najpopularnije mjesto za šoping svakako je Vaci ulica, glavna i najpoznatija ulica u Budimpešti.



Bratislava

Još jedna prijestolnica smještena na obalama moćnog Dunava. Iako je Bratislava velik grad, većina njezinih znamenitosti nalazi se u središtu. Bratislavsky hrad prvo je što će vam upasti u oko kada dođete u centar. Ovaj prekrasan dvorac smješten je na brdašcu koje se izdiže iznad samog središta grada. Slovaci ga često nazivaju obrnutim stolom, zbog kula koje izgledaju kao noge naopačke okrenutog stola.

Sam dvorac služio je kao kraljevska rezidencija, a danas se u njemu nalazi muzej i slovački parlament. Od dvorca pa prema središtu grada vodit će vas put označen zlatnim krunama. Ovo je staza kojom su nekada kraljevi silazili do katedrale svetog Martina na krunidbu. Centrom grada dominira Mihaelov toranj, koji je nekada služio kao promatračnica, a danas se u njemu održavaju mnoge izložbe, prvenstveno oružja.

Šetnjom pokraj mnogobrojnih pubova i pivnica doći ćete do središnjeg trga na kojem dominira Rolandova fontana i stara vijećnica. Nedaleko od ovog mjesta nalazi se najpoznatija znamenitost grada, Čumil. Riječ je o spomeniku svim radnicima koji su sudjelovali u izgradnji grada, a iznimno je popularan zbog toga jer izgleda kao da viri iz šahta. Odlučite li se odabrati Bratislavu kao destinaciju za ovogodišnje Valentinovo, nikako nemojte propustiti uživati u slasnoj večeri u jednom od mnogih restorana koji poslužuju tradicionalnu hranu.



Prag

Grad stotinu tornjeva, prepun živopisnih ulica i mnogobrojnih trgova oduševit će vas svojim gotičkim duhom i mogućnostima koje pruža. Središnje mjesto svakako je Vaclavskih namesti, trg koji nosi naziv zaštitnika grada. Ovo je jedan od onih trgova koji će vas oduševiti po danu, a oduzeti vam dah po noći.

Nedaleko od židovske četvrti, koja je najpoznatija po svojim živopisnim sinagogama, nalazi se Staromestske namesti odnosno dio grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje su Tynsky charm sa svoja dva tornja i Gradska vijećnica te crkva sv. Nikole. No najveća atrakcija grada svakako je Astronomski sat oko kojeg se svaki puni sat odvija predstava. Ipak, najljepši pogled na sam grad je onaj s Karlovog mosta. Ovaj neravni most, koji se protegnuo preko rijeke Vltave dobio je ime po poznatom kralju Karlu IV., a šetnjom preko njega doći ćete do Pražsky hrada, najvećeg drvenog dvorca na svijetu.

Uz iznimnu arhitekturu i dojam da je ovdje vrijeme stalo, Prag je iznimno popularan kod pivoljubaca. Popularna češka piva oduševit će svakog tko ih jednom proba, a ako vaš dragi voli pivo, onda je Prag savršen izbor za poklon za Valentinovo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju