Slasna salata od jabuka, celera i oraha s majonezom i ponekom bobom grožđa nastala je u hotelu Waldorf. Ekskluzivni hotel ime duguje njemačkom gradu iz kojeg potječu vlasnici Astor, a salata je ondje prvi put pripremljena povodom dobrotvorne priredbe za dječju bolnicu u 19. stoljeću. 

Recept je osmislio Oscar Tschirky, a u izvornom obliku nije sadržavao orahe. Ponekad se dodaju i drugi sastojci, poput primjerice suhog voća, a kako bi bila efektnija, može se poslužiti u izdubljenoj jabuci. Iako je jednostavna, odlična je uvertira u blagdanski ručak.

Klasična waldorfska salata ne traži puno filozofiranja u kuhinji. Dovoljno je nasjeckati celer i jabuku na tanke rezance i dodati im sjeckane orahe, sve začiniti i dodati majonezu te dobro izmiješati. Celer možete i prethodno blanširati, a umjesto sjeckanja može se i naribati. Tražite li laganiju varijantu, majonezu zamijenite vrhnjem ili jogurtom.

Najčešće se koriste kiselkaste zelene jabuke kako bi salata bila osvježavajuća, a odličan su dodatak i kriške naranče ili kockice ananasa.

Waldorfska salata spas je za višak mesa nakon blagdanskog ručka. Poslužite je s kuhanim mesom iz juhe ili viškom pečenja. Možete je i zamotati u tortilju te ponijeti na posao.

Mjesto "usred ničega" u kojoj se jede najbolji roštilj na svijetu Asador Etxebarri Asador Etxebarri - 5 Asador Etxebarri - 4 +21 Asador Etxebarri - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju