Tjestenina sa slanutkom ili pasta e ceci jedno je od najpoznatijih rimskih jela, koje se obično jede utorkom ili petkom u talijanskim kućanstvima. Budući da u njemu nema mesa niti namirnica životinjskog porijekla, osobito se preporučuje veganima i vegetarijancima.

Sastojci za varivo:

250 grama kuhanog slanutka
55 grama sušene sitnije tjestenine po želji (idealno bi bilo koristiti ditalini)
½ litre vruće vode
2 žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka
3 žlice koncentrata rajčice
sol i papar po želji
svježi ružmarin za ukrašavanje

Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, zgnječite dva češnja češnjaka i pirjajte ga dok ne potamni.

2. Umiješajte koncentrat od rajčice, sol i papar te pirjajte oko pola minute uz stalno miješanje.

3. Prelijte pastu vrućom vodom, dodajte sušenu tjesteninu i kuhani slanutak. 

4. Dobro promiješajte, smanjite temperaturu i pustite da se termički obrađuje oko 15 do 20 minuta dok se svi sastojci ne sljube, a tjestenina ne skuha.

5. Probajte varivo i naknadno dodajte sol i papar po želji. Poslužite toplo. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju