Ljeti ih kuhamo svježe, zimi ih vadimo iz zamrzivača i kuhamo ih blanširane, no kakve god mahune koristili, zadovoljstvo je isto jer su mahune na ćušpajz ili varivo od mahuna uvijek rado viđeni u našim tanjurima.
Još ako im dodamo žlicu-dvije kiselog vrhnja i malo domaćih kobasica, dobijemo pravo bogatstvo okusa u jednom tanjuru.
Sastojci za varivo od mahuna:
- 500 g zelenih mahuna (smrznutih ili svježih)
- 300 g krumpira
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 100 g slanine
- 250 g sjeckanih rajčica iz konzerve (ljeti stavite svježe rajčice)
- 2 mrkve
- komad celera
- 3 žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- 2 l povrtnog temeljca ili vode
- sol, papar
- par grančica peršina
- domaće kobasice po želji
- kiselo vrhnje za posluživanje
Priprema variva od mahuna:
- Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće, a celer na manje kockice.
- Ogulite krumpir, operite ga i narežite na kockice.
- Na zagrijanom ulju pirjajte luk dok ne omekša, dodajte slaninu pa nastavite pirjati dok se slanina ne zazlati. Dodajte češnjak, mrkvu i celer pa još kratko propirajte.
- Potom dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte još 3-4 minute pa dodajte mahune (ako koristite smrznute, ne trebate ih odmrzavati). Zalijte temeljcem ili vodom, poklopite i pustite da zakuha.
- Nakon 15 minuta dodajte krumpir pa nastavite kuhati još 25-30 minuta, dok krumpir ne omekša. Posolite i popaprite. Ako dodajte kobasice, dodajte ih 10 minuta prije kraja kuhanja.
- Na samom kraju dodajte sitno sjeckani peršin, ugasite vatru, pustite da varivo odstoji barem 10 minuta.
- Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama uz dodatak kiselog vrhnja.
5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca +1