Ljeti ih kuhamo svježe, zimi ih vadimo iz zamrzivača i kuhamo ih blanširane, no kakve god mahune koristili, zadovoljstvo je isto jer su mahune na ćušpajz ili varivo od mahuna uvijek rado viđeni u našim tanjurima.

Još ako im dodamo žlicu-dvije kiselog vrhnja i malo domaćih kobasica, dobijemo pravo bogatstvo okusa u jednom tanjuru.

Sastojci za varivo od mahuna:

  • 500 g zelenih mahuna (smrznutih ili svježih)
  • 300 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g slanine
  • 250 g sjeckanih rajčica iz konzerve (ljeti stavite svježe rajčice)
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • 3 žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • 2 l povrtnog temeljca ili vode
  • sol, papar
  • par grančica peršina
  • domaće kobasice po želji
  • kiselo vrhnje za posluživanje

Priprema variva od mahuna:

  1. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće, a celer na manje kockice. 
  2. Ogulite krumpir, operite ga i narežite na kockice.
  3. Na zagrijanom ulju pirjajte luk dok ne omekša, dodajte slaninu pa nastavite pirjati dok se slanina ne zazlati. Dodajte češnjak, mrkvu i celer pa još kratko propirajte.
  4. Potom dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte još 3-4 minute pa dodajte mahune (ako koristite smrznute, ne trebate ih odmrzavati). Zalijte temeljcem ili vodom, poklopite i pustite da zakuha.
  5. Nakon 15 minuta dodajte krumpir pa nastavite kuhati još 25-30 minuta, dok krumpir ne omekša. Posolite i popaprite. Ako dodajte kobasice, dodajte ih 10 minuta prije kraja kuhanja.
  6. Na samom kraju dodajte sitno sjeckani peršin, ugasite vatru, pustite da varivo odstoji barem 10 minuta.
  7. Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama uz dodatak kiselog vrhnja.

5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca Krastavac Svježi krastavac je hit svakog ljeta Rolice s krastavcima +2 Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju