Ako ste do sada izbjegavali, ignorirali ili zanemarivali raštiku, nakon svevremenskog teksta chefa i gastronomskog poznavatelja Tomislava Gretića mogli biste je zavoljeti ili barem češće koristiti njezine dobrobiti.

Ta bi se sveta biljka egipatskih faraona naslikana na zidu piramide trebala naći visoko i na onoj prehrambenoj jer sadrži obilje vitamina i minerala, detoksicira, čuva od bolesti srca i krvnih žila te usporava starenje. Tko često jede raštiku, ima bolje izglede ostati lijep i pametan jer ona čuva pamćenje i godi koži, pisali su Independent Food Reporters. 

> Trik chefa Gretića s kojim će jelo skuhano kod kuće imati okus kao da je iz restorana

Možda ste čuli da je raštika gorka, ali to nije istina. Barem nije ona pripremljena na jedan od omiljenih načina Toma Gretića. Od samo tri sastojka nastaje crnogorsko jelo za dušu. Ondje se raštan cijeni i često priprema – u originalu s njeguškom kobasicom koja se smije zamijeniti nekom kvalitetnom dimljenom, ali to ipak neće biti to.

Independent Food Reporters savjetuje da taj zimski specijalitet poslužite za vikend, jer nakon što vas zagrije i usreći, nećete brinuti ni o kome i ni o čemu.

Raštika za lijeni dan

4 svežnja deblje, starije raštike (po 10 listova u svakom)
1 kg dimljenog mesa (rebra i slanina)
5 velikih krumpira

Priprema:

1. Narežite slaninu na komade veličine 4 x 5 centimetra i stavite je neka se kuha.

2. Kad zakuha, promijenite vodu pa ponovite postupak. Kuhajte oko dva sata.

3. Raštiku očistite i izvucite stabljike. Lišće i narezane krumpire dodajte u lonac s mesom pa kuhajte oko 40 minuta do jedan sat, odnosno dok se raštika i krumpir ne skuhaju.

Mamin savjet: Uz mlađu i tanju raštiku najbolje ide bijeli krumpir, a crveni se kombinira sa starijim listovima.

Neočekivani zakon: Mediteranski biser počinje naplaćivati ulaz u grad Gondola Venecija +0 Venecija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju