Venecija će od idućeg ljeta moći naplaćivati ulaznice svim posjetiteljima, taksu u iznosu od 2,5 do 10 eura ovisno o sezoni kako bi se ograničio masovni turizam koji guši grad.

Mjera usvojena u subotu predviđa da će Venecija od srpnja iduće godine moći "usvojiti u svojim vlastitim proračunskim odredbama doprinos za iskrcavanje" kakav već postoji na Liparskim otocima u Tirenskom moru i na Lampedusi.

Porez će se ubirati od svih posjetitelja, bilo da u Veneciji provode noć ili ne, što je oko 30 milijuna ljudi na godinu.

Glavna meta ponajprije su turisti koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu. Među njima su i turisti s kruzera, njih oko 600 koji svake godine pristanu u Veneciji. Zrakoplovne kompanije i autobusni prijevoznici moći će također taksu uračunati u svoje karte. Po prvim procjenama gradskih vlasti, tako bi se moglo prikupiti do 50 milijuna eura godišnje.

Gondola Gondola (Foto: Getty Images)

"Troškove za čišćenje povijesnog centra grada i za sigurnost godinama su snosili stanovnici Venecije", rekao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

"Hvala svima onima koji će nam ubuduće pomagati da sačuvamo Veneciju čistom i omogućiti Venecijancima da udobnije žive."

Najljepši na svijetu: Stadion u europskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu Lofoti Lofoti - 8 Lofoti - 7 +5 Lofoti - 6

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju