Nakon tri tjedna u Indiji Ružica i ja zaželjele smo se malo junk fooda, a kako je pizza u jedinoj pizzeriji u Mysoreu gdje su kuhari školovani u Italiji poprilično skupa, odlučile smo pizzu spraviti doma same. Što i nije neka mudrost u normalnim uvjetima.

Ali ovdje nisu normalni uvjeti. U Indiji nema pećnica. Da, nema pećnica, pa vas to natjera na kreativnost. Tako je Ružica već pri svom zadnjem posjetu Indiji radila svakakva jela iz tave, slatka i slana, a jedno od njih je i pizza.

Pizza iz tave Pizza iz tave (Foto: Matea Vipotnik)

Pa, ako se nađete negdje gdje nema pećnica ili nestane struje, ili samo ne znate što biste sa sobom i želite isprobati nešto novo u kuhinji, evo kako napraviti domaću pizzu iz tave.

Sastojci za tijesto:

250 g pirova brašna (može i obično)
suhi kvasac
prstohvat soli
žličica šećera
mlaka voda
žličica maslinova ulja

Priprema:

Umijesite tijesto i pustite da se diže dok se smjesa ne postane duplo veća.

Umak od rajčice

6 srednje velikih mesnatih rajčica (po mogućnosti šljivara)
1 luk
1 češanj češnjaka
bosiljak
maslinovo ulje
sol
papar
majčina dušica
½ dl crnog vina

Priprema:

1. Prodinstati luk na maslinovu ulju pa dodati rajčice očišćene od kožice. Ubaciti češnjak i vino, a pred kraj začine.

Nadjev:

1 tikvica
1 mozzarella
parmezan ili drugi tvrdi sir
masline

Pizza iz tave Pizza iz tave (Foto: Matea Vipotnik)

Priprema:

1. Prije svega, tikvicu je potrebno ispeći na tavi bez ulja. Kad omekša, maknuti s vatre i izmarinirati u žličici maslinova ulja, origana, soli i papra.

2. Prvo upalite dva plinska kola te ugrijte jednu tavu bez ulja, onu koja će glumiti gornji grijač u pećnici (najbolje željezna tava) dok se gotovo ne počne pušiti. U drugu tavu, koja nije ugrijana, stavite malo ulja i razvaljajte tijesto. Obvezno odrežite rubove koji vire van.

2. Tavu s tijestom stavite na drugo kolo na srednje jaku vatru i odmah poklopite drugom tavom koja je vruća. Nakon nekoliko minuta smanjite plamen i ostavite da se tijesto peče.

3. Obratite pažnju na miris cijelo vrijeme pečenja jer će vam on biti glavni indikator u kakvom se stanju tijesto nalazi i je li počelo gorjeti. Nakon 10-ak minuta provjerite s nožem u kakvom je stanju i je li dobilo boju. Ako je dobilo boju, uz pomoć dvije tave preokrenuti tijesto.

4. Sada stavljate nadjev. Prvo razmažite umak od rajčice, potom dodajte tikvice, pa sir i masline. Ako želite staviti još nešto, slobodno dodajte, no imajte na umu da se ovom metodom pečenja sastojci ne mogu stići ispeći, pa ih je potrebno prethodno termički obraditi. Primjerice, ako želite dodati gljive, prvo ih prodinstajte (naravno, ako su svježe, a ne iz konzerve).

5. Dok slažete pizzu, stavite drugu tavu na plamen da se grije. Kada ste završili sa slaganjem sastojaka, vratite tavu s pizzom na plamen i poklopite ugrijanom tavom. Pecite na srednje jakoj vatri. Nakon pet minuta smanjite plamen i ostavite da se sir rastopi. Nakon 10 do 12 minuta pizza bi trebala biti gotova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju