Pečeni, kuhani, punjeni... Mi Punkuferovci volimo krumpir na sve načine. A ovo je jedan koji bi svima uskoro mogao postati omiljen. Pire sa sirom i češnjakom.
Aligot se tradicionalno pravi u francuskoj regiji L'Aubrac, u čijim je restoranima čest prilog. Svojom teksturom podsjeća na fondue. Tamo se pravi sa sirom tomme de laguiole ili tomme d'auvergne, a poslužuje uglavnom uz kobasice ili pečenu svinjetinu te crveno vino. Umjesto ovih sireva mogu ići i mozzarella i cantal, ali ako se koriste sirevi iz izvorne recepture, ovom izvrsnom jelu daju orašast okus.

Aligot se pravi od pire-krumpira s maslacem, drobljenim češnjakom i otopljenim sirom. Spremno je za serviranje kada se dobije mekana, elastična tekstura.

Aligot se pripremao hodočasnicima koji bi, na putu prema Santiagu de Compostela, prenoćili u ovoj regiji. U originalnoj verziji pripremao se s kruhom, no kasnije ga je zamijenio krumpir. Danas se uglavnom pravi na seoskim okupljanjima i slavljima kao glavno jelo. Poslužuje se u restoranima, uličnim zalogajnicama, ali i doma. Nije ga teško napraviti, a recept možete iskušati i sami.

Aligot - 2 Aligot - 2 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Sastojci:

1kg krumpira
500 g sira
2 češnja češnjaka
30g maslaca
vrhnje (ili 2 žlice vrhnja za kuhanje ili jedna kiselog vrhnja)
sol
papar

Priprema:

Skuhajte krumpir i nakon što ga iscijedite i pustite nekoliko minuta da se malo ohladi, ubacite nasjeckani češnjak i izmiksajte u pire. Ulijte vrhnje i maslac i miješajte dok se ne otope. Dodajte naribani sir i "tucite" kuhačom dok se sir i krumpir ne povežu i ne postigne se čvrsta, elastična tekstura. Začinite i servirajte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju