Koliko ima domaćica, toliko je i recepata za omiljeni složenac od mljevenog mesa. Tradicija nalaže da se u receptu koriste patlidžani i janjetina, no sudeći po broju raznovrsnih recepata po uzoru na musaku, samo je mašta granica za pripremu.
Ako vam patlidžani nisu na popisu omiljenih jela, iskušajte varijaciju musake s tikvicama, ali bez odricanja od krumpira. Primijetite li da složenac tamni prebrzo, posudu poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom te je skinite desetak minuta prije kraja pečenja.
Sastojci za musaku:
500 g miješanog mljevenog mesa
700 g krumpira
300 g tikvica
1 glavica luka
1 žlica koncentrata rajčice
1 limenka pelata
sol i papar
žlica maslaca
2 jaja
200 ml mlijeka
20 dag naribanog sira
2 žlice parmezana
Priprema:
1. Tikvice narežite na ploške i posolite kako bi se izvukao višak tekućine.
2. U lonac dodajte nasjeckani luk pa pržite dok ne postane staklast.
3. Dodajte mljeveno meso pa pirjajte uz često miješanje desetak minuta. Posolite i popaprite.
4. Dodajte koncentrat rajčice i pelate. Promiješajte i ostavite da se krčka dok se tekućina ne reducira.
5. Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške (2 mm) pa posolite i promiješajte u posudi.
6. Dno posude za pečenje nauljite pa složite red krumpira. Posolite i popaprite. Na krumpire stavite meso, pa na meso ocijeđene tikvice. Zatim još jedan sloj mesa i na kraju ploške krumpira.
7. Izmiješajte omekšani maslac, jaja, mlijeko te sir pa prelijte smjesu preko krumpira.
8. Pecite oko 45 minuta na 220 °C.