Kad kažemo juha od rajčica, ne mislimo na ona instant-rješenja iz vrećice, već na pravu gustu juhu kuhanu od crvenih zrelih rajčica. Za ovu će vam juhu trebati točno pet sastojaka; rajčice, češnjak, bosiljak, sol i maslinovo ulje te nešto više od sat vremena. Vjerojatno ćete se pitati čemu sat vremena, nije li barem ovo jelo jednostavno da jednostavnije ne može biti? Jest jednostavno, no kako bi se pravilno skuhala ova juha, onako da se lijepo reducira tekućina iz rajčica, a ostala ona bogata aroma rajčice, ipak je potrebno vrijeme.

Za juhu birajte potpuno zrele rajčice, bez puno sjemena i tekućine, tipa talijanski San Marzano ili naše šljivare te ih svakako ogulite prije kuhanja. Možda će vam se činiti puno posla za jednu juhu, ali vjerujte da će sav vaš trud biti nagrađen već s prvom žlicom. Ništa se ne može mjeriti s pravom, domaćom, gustom juhom od rajčica.

Rajčice koje birate za juhu iste su one koje možete osušiti na suncu pa spremiti u staklenke, uz dobar recept za sušene rajčice treba vam još i nekoliko vrlo sunčanih dana.

Umak od rajčice vjerojatno je najpoznatiji umak na svijetu i jedan je od 3 osnovna umaka za tjesteninu, saznajte koja su ostala dva.

Sastojci:

1,5 kg zrelih rajčica (šljivar, San Marzano)
2 režnja češnjaka
7-8 listića svježeg bosiljka
2 prstohvata soli
3 žlice maslinova ulja

Za posluživanje:
malo kiselog vrhnja (može i slatko)
nekoliko listića svježeg bosiljka

Priprema:

1. Rajčice na vrhu zarežite u križić, kratko ih uronite u kipuću vodu pa ih ogulite.

2. Prerežite ih popola pa ih očistite od sjemenki i tekućine, a potom ih narežite na podjednake kockice.

3. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte drobljeni češnjak pa čim zamiriše, dodajte narezane rajčice. Malo ih propirjajte na ulju pa dodajte bosiljak, posolite, poklopite i pirjajte oko 30 minuta na laganoj vatri.

4. Nakon pola sata izvadite češnjak (možete ga i ostaviti ako volite jači okus) pa štapnim mikserom pretvorite u pire. Poklopite i pustite da se juha dodatno reducira kuhajući je na laganoj vatri dodatnih 20-25 minuta. Na ovaj će način ispariti sva suvišna tekućina, a dobit ćete puni okus rajčice.

5. Poslužite u dubokim tanjurima uz žlicu vrhnja i koji listić svježeg bosiljka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju