Srdela, kraljica mora, plava riba, izrazito zdrava, a nadasve jeftina. Kod mene je često na jelovniku; iz pećnice, na suhoj tavi, uvaljana u krušne mrvice i začinske trave, s pomama, na gradele, na savor, ma ima ih sigurno još nekako, a da nisam spomenula.

Ponekad je otkostim, a ponekad samo maknem ljuske i utrobu. Za ovaj recept potrebno ih je očistiti i od ljusaka i utrobe i kostiju. Znači, trebaju nam samo fileti. Ima sigurno fotografija na Internetu kako se to radi, ja ne mogu to raditi i slikati se, hehehe. Možda da nekog uhvatim pa da me snima, al' kad to radim, obično se svi razbježe. Znači, date mužu da ih očisti i ako on nema strpljenja, onda ih vi otkoštite, lako je.

Uzmete ribu u ruku i nožem zasijecite po gornjem dijelu kosti, ona je meka pa možete pomoći i prstima. Kad je jedna strana kosti čista od mesa, stavite nož uz drugi rub kosti i polako odvajajte. Prstima maknete kost sve do repne peraje i nju u ovom slučaju. Ma lako je, al' malo zamorno i dosadno.

Sastojci:

1 kg srdela
1 mali luk
2-3 češnja češnjaka
mala vezica peršina
2-3 šnite kruha namočene u toplo mlijeko
sol, biber
1 eko limun korica

Priprema:

Filete ribe stavite na dasku i lagano sjeckajte većim nožem. Ja volim da se vide komadići ribe, a ne da je skroz u pasti smrvljeno. Nasjeckajte luk i češnjak te peršin i kruh namočite u toplo mlijeko te ga ocijedite, dodajte začine i limun koricu (eko) te sve promiješajte rukama i nožem da se spoji. Napravite oko 8 loptica koje ćete prilikom stavljanja na ulje spljoštiti u pljeskavicu. Pecite s obje strane par minuta.

Kako sam ja radila burgere, zamijesila sam tijesto od bijelog i pirovog brašna te napravila bublice tj. male kajzerice. Na prerezanu bublicu sam stavila (svakom po želji) majonezu, ajvar ili kečap, pljeskavicu od srdele, malo poriluka, malo sira i sa strane fete prženog patlidžana i mini rajčice. Dalo bi se tu još svašta staviti, razne zelene salate, ali moj je frižider bio prazan ;-)

Mi smo ih smazali samo tako, dobar tek.

Više recepata od Volim slatko potražite na blogu ili Facebook ili Instagram stranici. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju