Srdela, kraljica mora, plava riba, izrazito zdrava, a nadasve jeftina. Kod mene je često na jelovniku; iz pećnice, na suhoj tavi, uvaljana u krušne mrvice i začinske trave, s pomama, na gradele, na savor, ma ima ih sigurno još nekako, a da nisam spomenula.

Ponekad je otkostim, a ponekad samo maknem ljuske i utrobu. Za ovaj recept potrebno ih je očistiti i od ljusaka i utrobe i kostiju. Znači, trebaju nam samo fileti. Ima sigurno fotografija na Internetu kako se to radi, ja ne mogu to raditi i slikati se, hehehe. Možda da nekog uhvatim pa da me snima, al' kad to radim, obično se svi razbježe. Znači, date mužu da ih očisti i ako on nema strpljenja, onda ih vi otkoštite, lako je.

Uzmete ribu u ruku i nožem zasijecite po gornjem dijelu kosti, ona je meka pa možete pomoći i prstima. Kad je jedna strana kosti čista od mesa, stavite nož uz drugi rub kosti i polako odvajajte. Prstima maknete kost sve do repne peraje i nju u ovom slučaju. Ma lako je, al' malo zamorno i dosadno.

Sastojci:

1 kg srdela
1 mali luk
2-3 češnja češnjaka
mala vezica peršina
2-3 šnite kruha namočene u toplo mlijeko
sol, biber
1 eko limun korica

Priprema:

Filete ribe stavite na dasku i lagano sjeckajte većim nožem. Ja volim da se vide komadići ribe, a ne da je skroz u pasti smrvljeno. Nasjeckajte luk i češnjak te peršin i kruh namočite u toplo mlijeko te ga ocijedite, dodajte začine i limun koricu (eko) te sve promiješajte rukama i nožem da se spoji. Napravite oko 8 loptica koje ćete prilikom stavljanja na ulje spljoštiti u pljeskavicu. Pecite s obje strane par minuta.

Kako sam ja radila burgere, zamijesila sam tijesto od bijelog i pirovog brašna te napravila bublice tj. male kajzerice. Na prerezanu bublicu sam stavila (svakom po želji) majonezu, ajvar ili kečap, pljeskavicu od srdele, malo poriluka, malo sira i sa strane fete prženog patlidžana i mini rajčice. Dalo bi se tu još svašta staviti, razne zelene salate, ali moj je frižider bio prazan ;-)

Mi smo ih smazali samo tako, dobar tek.

Više recepata od Volim slatko potražite na blogu ili Facebook ili Instagram stranici. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju