Sastojci za Bagels:
500 g brašna
265 ml vode
12 g suhog kvasca
žličica šećera
12 g soli
2 žlice rastopljenog maslaca
1 žumanjak
sjemenke sezama ili maka
mlijeko za premazivanje
Priprema:
1. Pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac te ostavite da stoji 5 minuta. Dodajte rastopljeni maslac, brašno i sol.
2. Na pobrašnjenoj podlozi izmijesite tijesto pa oblikujte u loptu i ostavite pola sata.
3. Razvaljajte tijesto na oko centimetar debljine pa većom čašom izrežite krugove. Manjom čašom napravite rupe u sredini.
4. Višak tijesta umijesite i ponovite postupak.
5. Peciva ostavite oko pola sata da se dižu, a za to vrijeme zagrijte posoljenu vodu.
6. Peciva uronite u vodu na desetak sekundi pa ih stavite na namašćen papir za pečenje.
7. Premažite ih umućenim žumanjkom i mlijekom pa pospite sjemenkama. Pecite oko 15 minuta na 220 stupnjeva Celzijusa.
8. Peciva premažite sa slatkim ili slanim namazima ili poslužite kao sendviče.