Trnovačko jezero je gorsko jezero u Crnoj Gori na 1517 metara nadmorske visine. Promatrano s visoka vidljivi su njegov srcolik oblik i boja koja varira od modre do smaragdno zelene.

Okruženo je planinskim masivima s vrhovima višim od 2000 metara, kao što su Maglić, Bioč, Volujak i Trnovački Durmitor, s kojih dobiva svoju vodu nakon otapanja snijega i kišovitog vremena.

Posebnu čar prizoru dodaju i konji koji uživaju na okolnim proplancima, a ljeti se ovdje možete i kupati uz četveronožnu publiku na obali.

Jezero je popularno među planinarima koji odavde startaju svoj pohod na Maglić – dinarsku planinu na granici BiH i Crne Gore. Njen vrh Maglić (2 386 m) je ujedno i najviši vrh BiH.

Park Piva

Jezero je smješteno u Parku prirode čije ćete ime lako zapamtiti: Piva. On predstavlja prirodnu vezu između Nacionalnih parkova Durmitor i Sutjeska, a krase da pašnjaci, šume, kanjoni i planinska jezera. Savršeno mjesto za aktivni odmor uz bicikl, rafting, zip line, planinarenje ili jahanje konja.

Ponegdje nalikuje na Alpe, ponegdje na Mediteran. Dom je preko 80 ugroženih vrsta biljaka, 2000 vrsta gljiva, medvjeda, divljih svinja, srna… A ima i ljudi: dvadesetak malih (eko i etno) sela sa svojom izvornom arhitekturom čuvari su tradicije i dobri domaćini putnicima.

Premda put do jezera nije najlakši, u potpunosti se isplati. Posjetioci ne žale putovanje, u sjećanju im ostaju samo prizori iz bajke i topla dobrodošlica domaćina koja započinje kavom ili čašicom rakije.

Kada ste već tu, možda poželite iskoristiti sve što se nudi i produljiti svoj boravak, pa ne škodi napomenuti da su na raspolaganju i kućice za odmor, a ulazak u park košta svega 1 euro.

Tijekom zime jezero se često smrzne i srce doslovno postane ledeno, a obilan snijeg na obroncima planina zadržava se i do ranog ljeta.

Nećemo previše duljiti već ćemo vas prepustiti videu i vlastitoj procjeni. Ovako izgleda prekrasno vodeno srce upravo u ovim jesenskim trenucima, a zabilježio ga je fotograf i zaljubljenik u prirodu Dženad Džino:

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju