Ovih pet gradova veliki su i značajni u svojim zemljama. Svi oni imaju i dugačke prometnice, izgrađene moderne građevine, ali sve je to napravljeno u skladu s prirodom. Dakle, u svima njima itekako se pazilo na održivi razvoj i gradovi sad izgledaju čudesno!

Kopenhagen

Danska prijestolnica tijekom godina osvojila je mnoge nagrade koje se tiču ekologije, da je već po pitanju toga gotovo – postala dosadna. Međutim, sa sjajnom biciklističkom infrastrukturom i mogućnošću plivanja gotovo u centru grada, teško je ne biti fasciniran. Zelenila također ima dovoljno, tako da je Kopenhagen u potpunosti grad po mjeri čovjeka.

Vancouver

Odmah pokraj Tihog oceana i divljih planina Britanske Kolumbije, smjestio se ovaj kanadski grad, koji ima prirodnu prednost kad je riječ o održivosti. Upotrebljavanjem obnovljivih izvora energije i hidroenergije, u gradu je zrak svjež i čist, a za razliku od mnogih sjevernoameričkih gradova, Vancouver promovira i urbani stil života, što govori da njegove ulice vrve životom. Opustiti se, naravno, možete i u jednom od dvjestotinjak parkova, od kojih je najimpresivniji Stanley Park.

 

 

Amsterdam

Grad je odavno sinonim za bicikliranje, „prošaran“ je i kanalima, pa ne treba čuditi što je jedan i od najzelenijih gradova svijeta. Posjetite obnovljeno nekadašnje središte industrije Amsterdam Noord, te se opustite uz vodu ili istražite ruralne krajolike. Noord je ujedno postao i kreativno središte grada, gdje je moguće obići brojne galerije, restorane...

Singapur

Iako ga najčešće povezujemo s blistavim neboderima i ekstremnom čistoćom, Singapur je ujedno i najzeleniji azijski grad. Kao mali otok bez prirodnih resursa, svejedno je pronašao način za inovacije zasnovane na ekologiji. Za lokalce su tako vrtovi na krovovima zgrada odavno postali način života. Stoga, ako vas put nanese ovamo, nemojte gledati samo u blještave nebodere, već uživajte i u količini zelenila.

Reykjavik

Iako ne prevelik (broji 115 tisuća duša), Reykjavik je sjajan primjer grada koji koristi obnovljive izvore energije. Sva topla voda, grijanje i električna energija dolaze iz hidroenergije i geotermalnih izvora. Preneseno, to znači kako možete uživati u toplim izvorima, grijanim vanjskim bazenima i čistom zraku. Za one hrabre preporučujemo geotermalnu plažu Nautholsvik, gdje se susreću hladno more i vruća geotermalna voda. Islanđani se na njoj brčkaju tijekom cijele godine, pa skupite hrabrosti i vi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju