Postoji nekoliko lokacija diljem Starog Kontinenta na kojima je uživanje u dimu marihuane jednako dio kulture kao ispijanje talijanske kave ili francuskih vina. I dok je posljednjih godina ostvaren znatan napredak u korištenju kanabisa u medicinske svrhe, u mnogim državama još uvijek ćete za njezinu konzumaciju – nagrabusiti. Stoga, s portala Euronews.com obišli su neke gradove u kojima se stanovnici u miru prepuštaju dimu.

Amsterdam, Nizozemska

Vjerojatno i svjetska prijestolnica kanabisa, Amsterdam je poznat i po mnogim stvarima, uključujući tulipane, brojne muzeje i kanale. No od većine europskih prijestolnica izdvaja se upravo otvorenošću prema marihuani. U specijaliziranim mjestima, koja su poznata kao coffee shopovi, pušenje trave je legalno, no njezino je uzgajanje i dalje kazneno djelo. Iako je marihuana veliki mamac za turiste, nemojmo zaboraviti kako grad skriva neke od najboljih muzeja, slavna arhitektonska djela, izvrsnu gastronomsku scenu, pa ako niste uživatelj marihuane, isplati se doći i zbog svega drugoga.

Kopenhagen, Danska

Točnije, četvrt Christiania. Radi se o anarhističkoj četvrti u kojoj se marihuana nekad posve legalno prodavala. Četvrt su zauzeli hipiji još sedamdesetih godina, a i dandanas oko devet stotina stanovnika živi neovisno o danskim zakonima. Poznata je i kao „četvrt zelenog svjetla“, s obzirom na sve vrste kanabisa kojima se tu trgovalo. Ipak, to je stvorilo i probleme i razne svađe u četvrti, pa je danas, iako je kanabis dostupan, četvrt znatno poznatija po obojenim ulicama, kafićima i restoranima.

Christianija Putovanja Europski kvart u kojem živi samo tisuću sretnika i u kojem je zabranjeno fotografiranje i trčanje

Barcelona, Španjolska

Iako u Barceloni marihuana tehnički nije dozvoljena, u praksi itekako jest. Konzumirati je možete u privatnom prostoru ili klubovima, dok je na ulici ipak malo ozbiljnija priča. Ipak, zna se da se i to može na određenim mjestima. Diljem grada moguće je pronaći kanabis-klubove, u koje se morate učlaniti i koji se ne smiju reklamirati. Ipak, s obzirom na to da ih je u katalonskoj prijestolnici više od tri stotine, očito je da narodna predaja funkcionira.

Prag, Češka

Grad koji je i dalje, za razliku od prva tri s liste, moguće obići i bez previše novca. Također, i ovdje je stvar kao i u Barceloni, nije posve legalno, no za posjedovanje do 15 grama nitko vas neće gnjaviti. Nema članskih klubova, iako marihuanu često možete kupiti upravo kod konobara. Naravno, kad ste već tu, nemojte se samo baviti pitanjem dima kanabisa, već uživajte i u čudesnoj arhitekturi i isprobavanju 1001 vrste točenog piva!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju