Kada je riječ o nastojanju da se živi što održivije, smanjenje korištenja zrakoplovnog prijevoza jedna je od najučinkovitijih stvari koje putnici mogu napraviti. Ali uz pogodnost i pristupačnost letova na kratkim relacijama, ponekad je ljudima potreban poticaj u pravom smjeru - zbog čega bi Španjolska uskoro mogla zabraniti letove na kratkim relacijama u nastojanju da suzbije nepotrebno zagađenje zemlje.

Nedavno objavljeno istraživanje otkrilo je da bi se ukidanjem kratkih letova gdje postoji alternativa vlakom do četiri sata vožnje moglo uštedjeti 300 tisuća tona CO2 godišnje. A kad bi Španjolska doista zamijenila predloženih 11 zračnih ruta vlakovima, to bi moglo smanjiti emisije domaćeg zrakoplovstva zemlje za čak 10 posto.

Most Vizcaya - 4 Zanimljivosti Viseći most koji je promijenio povijest: Pionir koji godišnje prebaci milijune ljudi i automobila preko rijeke

Međutim, dok španjolska vlada podržava zabranu, da bi se ona mogla provesti, potrebna je i potpora manjih regionalnih stranaka. Također, i mnogi drugi su i više no skeptični prema ovom prijedlogu. Rute koje bi mogle biti pogođene zabranom su one između španjolske prijestolnice Madrida i drugih gradova diljem zemlje, uključujući Alicante, Barcelonu, Sevillu i Valenciju. Međutim, međunarodni letovi do i iz zračne luke glavnog grada ne bi bili uključeni.

Drukčija Europa - 4 Putovanja Nevjerojatna mjesta za koja nikad ne biste rekli da se nalaze u Europi  

Baš kao i u Francuskoj, gdje su postojale samo tri kratke rute koje su uspješno zabranjene, čini se da bi učinak ovih mjera mogao biti ograničen, te da bi iste mogle biti tek simbolične.

Pravo je pitanje – je li realno da Europa potpuno zabrani letove na kratkim relacijama? Vjerojatno je potrebna značajna revizija putovanja željeznicom diljem Europe prije bilo kakvih daljnjih ograničenja letova na kratkim relacijama. No s druge strane, putovanje željeznicom je dobilo zamah u Španjolskoj, s razvojem novih brzih usluga, stoga, ako gdje i dođe do zabrana kratkih letova, Španjolska je svakako pri vrhu potencijalnih destinacija.

Veliki broj europskih zemalja provodi mjere kako bi putovanje vlakom učinile pristupačnijim, a zemlje poput Njemačke, Portugala i Francuske lansirale su povoljne mjesečne karte za prijevoz.

Povoljni vladari neba: Priča o najboljoj niskotarifnoj aviokompaniji Avion Avioni Avion +1 Avion u zraku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju