Svi smo čuli za Waterloo i znamo da ima „neke veze“ s Napoleonom. Ovo mjestašce postalo je simbol povijesnog poraza jednog od najvećih vojskovođa Europe. No, kad bismo se pokušali prisjetiti što se točno tamo dogodilo i kada bismo ga trebali locirati na karti, ne bismo se svi jednako dobro snašli. Kad ono, mali Waterloo je lakše pronaći i posjetiti nego što li je izbaciti ABBA-in Waterloo iz glave.

Smješten je 15-ak kilometara južno od centra Bruxellesa, što znači da je do njega potrebno svega pola sata vožnje autom tj. vlakom, ili oko sat vremena vožnje biciklom. Ime grada upućuje na vodu tj. vlagu te šume i zelene proplanke, a zastava Waterlooa odmah na početku podsjeća na povijesni događaj pod kojim je ušao u povijest, i kojem su posvećeni gradski muzeji: lav na postolju na vrhu zelenog brda.

Ovdje se carstvo urušilo kao kula od karata

Upravo ovdje odvila se 18. lipnja 1815. godine bitka između Francuskog Carstva i Svete Alijanse tj. Ujedinjenog Kraljevstva, Pruske i Nizozemske. Kratkotrajna organizacija je osnovana zbog Napoleonovih ratova, a članica je bila i Rusija. Predvodnik francuske vojske bio je Napoleon, u periodu kada se vratio iz izbjeglištva poznatog kao Sto dana.

Prije početka bitke Napoleon je morao pričekati da tlo bude suho (kao što smo spomenuli, nije Waterloo „voden“ bez razloga), a potom je krenuo u ostvarenje svog nauma. Nažalost po njega, dobro organizirani saveznici razbili su njegov pokušaj i potjerali Francuze. Borbe su trajale tri dana i obje strane imale su preko 20 tisuća žrtava. Bio je to kraj Napoleonove karijere – predao se Britancima i abdicirao, a potom je poslan na otok Svetu Helenu, na kojem je umro 1821. godine.

U spomen na ovaj događaj, na tom polju danas se nalazi tzv. Lavlji brežuljak. Riječ je o stožastom brežuljku podignutom od zemlje s okolne poljane, a gradnju je inicirao nizozemski kralj Vilim I. početkom 19. stojeća. Bio je to čin odavanja počasti poginulima, ali najviše ranjenom nizozemskom princu Vilimu II. Sam lav koji se nalazi na vrhu preuzet je kao simbol s grba nizozemskih vladara, a pod njegovom šapom nalazi se kugla koja simbolizira spektakularnu svjetsku pobjedu.

Brijeg je visok 43 metra i ima opseg 520 metara, zbog čega se lijepo ističe usred zelene nizine. Do vrha je moguće popeti se stepenicama, a tamo vas čekaju kip lava, prikaz bitke i dalekozori uz koje i vi na trenutak možete zamisliti kako je izgledalo promatrati dolazak neprijateljske vojske izdaleka. Legenda kaže da je kip izliven od topova koje su Francuzi ovdje ostavili. Premda zgodna, ipak je samo to – legenda.

Podno brda nalazi se kružna zgrada Panorama u kojoj se nalazi panoramski prikaz, dakako, bitke kod Waterlooa. Od sadržaja u okolici svakako vrijedi posjetiti i prikladni tematski muzej u kojem je jedan od najpoznatijih izložbenih primjeraka kostur vojnika koji je ovdje poginuo. Tu ćete pronaći i malu seosku kuću u kojoj je Napoleon proveo noć prije bitke.

A za malo predaha od teške povijesti, predlažemo da prošećete do dvoraca Argenteuil (postoje dva) u kojima su svojedobno odsjedali princ Charles i kralj Leopold III. Potom svakako svratite do poznate šume Sonian – u njoj ćete pronaći drveće toliko staro da vam može prepričati bitku kod Waterlooa! No, ono još važnije, u njoj ćete pronaći mir i tišinu koji tako dobro dođu nakon lekcije iz povijesti koja se neprestano ponavlja…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju