Da mala, naizgled obična i beznačajna mjesta, mogu biti od ogromnog značaja, svjedoči i malo grčko selo zvano Dion. Smješteno je u smješteno u podnožju planine Olimp na sjeveru Grčke – izdaleka se samo naziru stari kameni spomenici i zidovi osim kojih nema ničeg drugog. Tek kada mu se približi, posjetioc uviđa koliko je ovo mjesto bilo značajno i veliko.

Ostaci antičkog kazališta, stadiona, groblja, mozaika i kuća svjedoče o nekadašnjem životu i vrevi grada, a u Arheološkom muzeju mogu se vidjeti vrijedni primjerci kipova, zlata, srebra i mozaika.

Selo je dobilo ime prema starom svetištu svetištu boga Zeusa, a prema legendi ovdje je umro Orfej – mitološki lik koji je simbolizirao umjetnost i pjesmu. Zbog svog velikog vjerskog značaja, za lokalna plemena ovo je bilo sveto mjesto. Tu se nalazio i veliki oltar posvećen Zeusu i njegovim kćerima i muzama, a ovdje su svoje bitke i uspješne osvajačke pohode proslavili i Filip II. i Aleksandar Veliki.

Bio je to tada utvrđen grad okružen zidinama i prepun spomenika. Nažalost, većina vrijednih stvari u njemu uništena je u ratovima. Srećom, brojni vrijedni spisi i sporazumi skriveni su i pokopani u brdima – kada su nedavno otkriveni, pružili su dragocjen uvid u ovo razdoblje prošlosti.

U 2. stoljeću preuzeli su ga Rimljani. Tada, kao rimska kolonija, proživljava ponovni uzlet. No, ubrzo biva uništen u poplavama i potresima. Stanovništvo je preselilo u druge dijelove, a ovdje su ostali samo kameni spomenici jednog doba u zelenilu i tišini prirode.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju