U potrazi za malo sunca u hladnom zimskom razdoblju, Malta se čini kao odličan odabir. Pa zašto ne biste već sad krenuli u planiranje svojeg sunčanog zimskog odmora? U nastavku vam donosimo vodič koji će vam pomoći prilikom planiranja vašeg putovanja na Maltu u bilo koje godišnje doba.

Kako doći do Malte?

Iz Hrvatske ili bilo koje druge zemlje, do Malte ćete putovati avionom. Stići ćete u međunarodnu zračnu luku na glavnom otoku Malti. Odatle možete autobusom, taksijem ili hotelskim prijevozom stići do vašeg odredišta. Također se možete odlučiti za najam automobila, što je dobar odabir ostajete li na Malti više dana. Tvrtke za iznajmljivanje automobila možete pronaći u terminalu zračne luke. Najbolje je rezervirati automobil online prije polaska na Maltu, tako ćete proći najpovoljnije..

Kako se kretati po Malti?

Na Malti možete putovati autobusom. Postoji nekoliko linija koje povezuju najvažnije destinacije. No, ako želite posjetiti nekoliko mjesta u jednom danu, preporučamo vam da unajmite automobil. Većina međunarodnih i lokalnih tvrtki za iznajmljivanje automobila ima urede u zračnoj luci. Kada stignete, možete odmah pokupiti rezervirani automobil i krenuti na svoj put Maltom. U nastavku vam donosimo nekoliko važnih stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom unajmljivanja automobila.

Na Malti nema autocesta, vozite lijevom stranom i gotovo da nema mjesta za parkiranje u gradovima. Dakle, ako planirate posjetiti grad, dođite ranije. Ako tražite smještaj u okolici, potražite smještaj s parkingom.

Ako želite posjetiti ostale malteške otoke kao što su Gozo i Comino, možete uzeti trajekt. Iz Cirkewwa na Malti svakodnevno voze trajekti za Mgarr na otoku Gozo. Možete ići automobilom, biciklom ili pješice. I još bolje, ne morate ništa plaćati s Malte. Jednokratnu kartu plaćate samo kada se vraćate s Goza na Maltu.

Koje je najbolje vrijeme za putovanje za Maltu i koliko vam je vremena potrebno za istraživanje?

Najbolje vrijeme za putovanje na Maltu je od travnja do studenog. Ali, kao što smo rekli i zima nam se čini kao dobar odabir u potrazi za suncem. Tijekom ljetnih mjeseci Malta privlači brojne turiste i možete očekivati gužve, no nemojte da vas to obeshrabri. Koliko vam vremena treba da otkrijete Maltu ovisi o svrsi vašeg putovanja.

Tražite jedinstveno, mediteransko putovanje gradom? Zatim odlučite otkriti glavni grad Vallettu i okolicu kroz tri dana. Ako želite vidjeti više od otoka, odlučite se za pet dana. Želite li posjetiti i prekrasne otoke Gozo i Comino? Onda bi svakako trebali otići na šest ili sedam dana.

Dan 1: Istražite Vallettu

Započnite svoj itinerer na Malti u glavnom gradu Valletti. Kada uđete kroz impresivna gradska vrata, nećete odmah osjetiti povijesnu atmosferu. Vrata i okolne zgrade tek su nedavno izgrađene u sklopu projekta Renzo Piano City Gate. Prošećite malo dalje u povijesnu jezgru i lutajte ugodnim malteškim ulicama s tipičnim šarenim balkonima. Upijajte atmosferu i uživajte u ovom prekrasnom gradu punim plućima.

Glavna atrakcija u Valletti je katedrala sv. Ivana iz 16. stoljeća koja je u potpunosti uređena u baroknom stilu. Želite li posjetiti ovu atrakciju, svakako izbjegavajte udarne termine zbog gužvi. Još jedna lijepa građevina koju svakako vrijedi posjetiti je kazalište Manoel. Ovo kazalište koje oduzima dah još uvijek se koristi za operne izvedbe. Tijekom dana možete ga posjetiti uz naknadu, te zaviriti iza kulisa. Ručajte u bistrou Trabuxu gdje možete kušati ukusna domaća jela i vina.

Želite li saznati više o suvremenim umjetnicima Malte? Onda svakako posjetite MUZA gdje možete pronaći opsežnu zbirku nacionalnih umjetnina.

Zaputite se do vrtova Upper Barrakka u kojima možete uživati u prekrasnom pogledu na Tri Grada. Želite li lutati na nekom mirnijem mjestu? Zatim posjetite Lower Barakka Gardens gdje također možete uživati u šetnji ili odmoru u prekrasnom krajoliku. Završite posjet Valletti posjetom Sliemi gdje ćete imati impresivan pogled na glavni grad Malte.

SAVJET +:

Tražite odličan restoran za večeru? Onda bi svakako trebali posjetiti Wigijevu kuhinju u St. Julianu.

Tražite mjesto za boravak? Prekrasna, obnovljena palazzo Domus Zamittello iz 17. stoljeća u Valletti nudi autentičan i luksuzan smještaj. U Sliemi također možete uživati u prekrasnom smještaju u Palazzo Violetta Boutique. Želite li nešto drugačije, ostanite u živahnom dijelu St. Juliana i odaberite hotel Valentina gdje imate prekrasan pogled s bazena na krovu.

2. dan: uživanje u slikovitim krajolicima

Nakon Vallette, vrijeme je za posjet Tri Grada. Tri Grada su doslovno tri grada (Vittoriosa, Senglea i Cospicua) s ugodnim, uskim ulicama i spektakularnim pogledom. Započnite dan posjetom tvrđavi Sint Angelo u Birguu u blizini Tri Grada. Ova je tvrđava imala veliku ulogu u vojnoj prošlosti Malte. Unutra se nalazi muzej i s vrha tvrđave imate nevjerojatan pogled na Vallettu. Da biste istražili Tri Grada na jedinstven i originalan način, svakako morate rezervirati obilazak s Rolling Geeksima. Tamo možete otkriti najljepša i najskrivenija mjesta u Vittoriosi, Senglei i Cospicui kroz programiranu GPS turu u električnom automobilu. Vjerujte, isplati se!

Zaputite se do slikovitog ribarskog mjesta Marsaxlokk gdje se možete diviti autentičnim, šarenim luzzu-ima (ribičkim brodovima) duž luke. Ova luka se još uvijek koristi za ribolov, pa je ovo savršeno mjesto za ukusna jela od svježe ribe. Opustite se na terasi jednog od restorana s prekrasnim pogledom na luku.

Želite li ostati u Marsaxlokku? Savjetujemo vam da smještaj rezervirate u Quasideu, obnovljenoj zgradi iz 19. stoljeća s prekrasnim pogledom na luku.

3. dan: Impresivni krajolici

Nakon što ste proveli dva dana u različitim gradovima, vrijeme je da pogledate neke od nevjerojatnih krajolika Malte. Počnimo s posjetom Plavoj špilji. Najbolje je planirati izlet brodom do ove popularne atrakcije ujutro. Tada voda u špiljama donosi 50 nijansi plave boje zbog sunčeve svjetlosti. A upravo je taj efekt ono što ovu morsku špilju čini posebnim.

Sljedeća stanica su impresivne litice Dingly. Ovdje možete pješačiti Panoramskom cestom, s koje se pruža prekrasan pogled na more! Ako se ne možete zasititi ovih prekrasnih malteških krajolika, svakako posjetite jedno od najzelenijih područja na Malti, vrtove Buskett. Ovaj park su stvorili vitezovi za lov. Danas se sastoji od raznih mediteranskih kultura i voćnjaka. Ovo je jedno od brojnih mjesta na Malti koje je poslužilo kao scenografija za poznatu seriju Game Of Thrones.

Rabat u blizini Mdine je mali, ali super ugodan grad za istraživanje. Otkrijte uske ulice i lokalne trgovine. Uživajte u autentičnom malteškom ozračju i kušajte najbolji pastizzi na Malti, svježe iz pećnice u Crystal Palaceu.

4. dan: Uživite u kulturi i povijesti Malte

Nezaobilazan prizor prilikom posjete Malti je Rotunda of Mosta, poznata kao kupola Mosta. To je najveća i najpoznatija crkva na Malti. Dizajn Mosta temelji se na dizajnu Panteona u Rimu. Ne samo da je eksterijer predivan dragulj, već je i unutrašnjost svakako vrijedna posjeta. Ova crkva je bombardirana tijekom 2. svjetskog rata. Bomba je pala kroz krov tijekom mise, ali nije eksplodirala, što se smatralo čudom.

Na Malti možete ići i u lov na dvorce, ili još bolje u lov na palače. Jedna od najimpresivnijih palača je Palazzo Parisio. Ova prekrasna palača u potpunosti je obnovljena početkom 20. stoljeća. Interijer je inspiriran raskošnim talijanskim barokom. Zaputite li se u posjet, stvarno možete dobiti uvid u život plemića u to vrijeme. Ne zaboravite posjetiti i impresivan vrt palače. Ovo je jedini vrt izvan Italije koji je dio kolekcije Grandi Giardini Italiani.

Uživajte u prekrasnoj šetnji ispod brojnih stabala citrusa. Svakako ručajte u restoranu Luna koji se nalazi u prizemlju Palazzo Parisio. Ovdje ne možete uživati samo u izvrsnoj hrani, već i u prekrasnom ambijentu.

Posljednja stanica za ovaj dan je šetnja najstarijim glavnim gradom Malte. Mdina, poznata po nekim scenama iz serije Game Of Thrones, popularna je turistička atrakcija. Izađite i otkrijte prekrasnu mješavinu srednjovjekovne i barokne arhitekture. Završite večer u restoranu Bacchus, tamo možete imati ukusnu domaću večeru u ugodnom okruženju.

5. dan: Popajevo selo i Ghajn Tuffieha Bay en Golden Bay

Najpoznatiji pogled na Malti daleko je panorama na selo Popeye. Popajevo selo poslužilo je kao filmski set za Popajev film. Sada je to tematski park koji još uvijek možete posjetiti. Ukratko, vrlo ugodna aktivnost za mlade i starije. Nakon istraživanja sela, ostatak dana provedite u kupanju na jednoj od plaža.

Najljepše plaže na Malti su daleko Ghajn Tuffieha Bay i Golden Bay. Ove zadivljujuće uvale okružene su impresivnim stijenama odakle se pruža najspektakularniji pogled. Do zaljeva Ghajn Tuffieha može se doći stepenicama. To je nešto mirnija plaža koju uglavnom posjećuju mještani. Golden Bay je nešto živahniji i privlači više turista. Na oba mjesta imate prekrasnu pješčanu plažu s čistim plavim morem. Savršeno za dan morske zabave!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju