Andaluzija je nekoć bila najosvajaniji dio Pirenejskog poluotoka te se zato i dan danas vidi velik utjecaj Maurskih osvajanja. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih najznačajni gradovi Andaluzije imaju neku posebnu čar.

Najpoznatiji gradovi Andaluzije su Malaga, Granada, Cordoba i Sevilla. Kad ste već tamo, svakako se isplati posjetiti ih sve, a za to bi najbolja opcija bila iznajmljivanje rent-a-cara. Kako biste prošli najjeftinije, rent-a-car iznajmite odmah na aerodromu u Malagi.

Malaga – mjesto kao stvoreno za andaluzijske avanture

Mi smo svoju andaluzijsku avanturu započeli upravo u njoj jer postoje vrlo povoljni letovi na relaciji Beč-Malaga, a udaljenost od Zagreba do Beča stvarno nije velika. Dodatni plus je to što se Malaga nalazi na odličnoj lokaciji pa se iz nje vrlo jednostavno može doći do drugih važnih mjesta u okolici.

U Malagi posjetite utvrdu Alcazabu, najveću gradsku atrakciju, s koje se pruža najbolji pogled na grad i luku. Ulaz košta 3,50 eura, a ako želite kombiniranu kartu koja omogućuje ulaz i u dvorac Gibralfaro, morat ćete izdvojiti 5,50 eura.

Također se isplati posjetiti rimski amfiteatar, katedralu te muzej posvećen Pablu Picassu. Jeftine, a ukusne tapase možete pojesti u tapas baru 100 Montaditos, gdje je većina tapasa po 1 euro, a Tinto de Verano oko 2 eura.

Granada - glavni grad (besplatnih) tapasa

Nakon Malage, naša sljedeća postaja bila je Granada, "glavni grad" tapasa. Naime, za razliku od drugih gradova Andaluzije, u Granadi uz svako piće koje naručite dobijete i besplatnu porciju tapasa. Dobro mjesto ako želite malo uštedjeti, zar ne? Budući da u Španjolskoj u popodnevnim satima vlada „siesta“ i ulice su tada gotovo prazne, svoj ručak u gradu planirajte između 13 i 14 sati.

Hrana u Granadi Hrana u Granadi (Foto: Duška Jurić)

Od povijesnih znamenitosti svakako se isplati posjetiti jedinu nedirnutu srednjovjekovnu palaču - Alhambru. Maurski vladari zamislili su je kao mjesto koje će pretvoriti u "raj na zemlji", a upravo na to asocira Lavlje dvorište (Platio de los Leones) s arkadama. Cijena ulaznice iznosi 14 eura za odrasle i 8 eura za djecu te je najbolje kupiti ih već u Hrvatskoj putem interneta i rezervirati svoj termin jer su redovi ispred Alhambre veliki, a ne toleriraju kašnjenje.

Katedrala koja se nalazi u središtu grada također je jedna od znamenitosti koju ne smijete propustiti. Ako pak tražite najromantičniji pogled na cijeli grad, zaputite se na Mirador de San Nicolas, poznat po tome da se s njega pruža najljepši zalazak sunca. Odmah u blizini pronaći ćete i jednu od najboljih slastičarnica u gradu - "Helados San Nicolas".

Cordoba - spoj kršćanske, židovske i muslimanske kulture

Nakon Granade, sljedeća destinacija jest Cordoba, grad bogate i impresivne povijesti. Legenda kaže da je 1000. godine Cordoba bila najveći grad na svijetu, a kada zakoračite na njezine ulice, imate osjećaj kao da ste ponovno vraćeni u tu istu povijest. U njoj se nalazi i najljepši biser maurske ostavštine, Abd-al-Rahmanova džamija, koja je u 16. stoljeću pretvorena u katedralu La Mezquita. Od 1984. godine nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Jedna od glavnih znamenitosti grada svakako je i Rimski most, izgrađen u 1. stoljeću prije Krista, koji krasi 16 arkada preko rijeke Guadalquivir.

Jedna od, osobno, najljepših lokacija u cijeloj Andaluziji je stara palača Alcazar i njezini impresivni vrtovi. Ulaznica za odrasle iznosi 4,50 eura i definitivno se isplati svakog centa.

Većina ulica u Cordobi velike su i široke, osim jedne četvrti. Riječ je o popularnoj židovskoj četvrti koju odlikuju uske ulice nepravilna oblika, mali trgovi te bijele, niske kuće ukrašene teglama cvijeća koje su posebno zanimljive turistima.

Cordoba Cordoba (Foto: Duška Jurić)

Što se tiče hrane i pića, u Cordobi također postoje brojna mjesta na kojima možete povoljno, a fino jesti. Nama se najviše svidjela Taberna La Cuarta, gdje se cijene porcija kreću od 10 do 16 eura, a isprobali smo zanimljivo jelo od španjolskog mesa i azijskih začina za koje su 2016. godine osvojili i nagradu.

Sevilla – andaluzijski biser u koji ćete se zaljubiti

Sevilla je srce Andaluzije u koje se zaljubite već na prvi pogled. Iako su Madrid i Barcelona glavna turistička odredišta Španjolske, bila bi prava šteta preskočiti ovaj andaluzijski biser u kojemu će vas oduševiti zrak ispunjen mirisom naranči te ulice s kojih se uvijek čuje smijeh i razgovor, a cijeli grad pruža neku romantičnu vibru. I u Sevilli možete doživjeti spoj različitih kultura, a najbolji je primjer njihova katedrala, treća po veličini u svijetu. Izgradili su je kršćani, a Mauri su kasnije nadogradili minaret poznat kao Giralda, koji je također jedan od simbola grada.

Još jedan sjajan primjer suradnje kršćanskih i islamskih graditelja je i kraljevska palača Real Alcazar koja se nalazi u blizini spomenute katedrale, a koja oduševljava svojim parkovima i vrtovima. Za ulazak u palaču znaju biti dugački redovi pa je pametna odluka posjetiti je prije podneva, barem smo mi imali sreće te oko 10 sati nije bilo velike gužve.

Real Alcazar Real Alcazar (Foto: Duška Jurić)

Osim palače, nikako nemojte zaobići Parque de Maria Luisa. Po cijelome parku vidjet ćete lijepe fontane, jezerca i umjetne slapove, a njezin najimpresivniji dio koji ostavlja bez daha svakako je Plaza de España, trg koji bih osobno proglasila najljepšim dijelom Seville.

Na trgu se nalazi i kanal po kojem se može voziti u brodićima za veslanje te preko njega prelaze četiri mosta. Uz arkade su smještene klupice ukrašene pločicama s minijaturama koje predstavljaju po jednu od španjolskih provincija, a često se mogu vidjeti i plesačice flamenca koje su posebna atrakcija za turiste.

Gibraltar – dom simpatičnih majmuna

Nakon Seville, uputili smo se na britanski teritorij - Gibraltar. Granicu smo pješke prošli bez problema jer smo auto odlučili parkirati na parkingu sa španjolske strane. Kada prijeđete granicu, uskočite u buseve koji vas vode do žičare, a cijena vožnje busom iznosi 2,20 funti. Žičara košta 19 eura, ali gužve znaju biti ogromne pa se čeka i po pola sata do sat vremena da bi se došlo na red za vožnju. Mi smo se stoga odlučili za mini bus u koji stane do osmero ljudi, a cijena vožnje je 20 eura, plus 15 eura plaćate ulaznicu za špilju sv. Mihovila (no to biste platili i da ste išli žičarom). Tura mini busom traje oko sat i pol, a odlično je to što vas vozač ostavi na svim važnim točkama, pusti vas da fotografirate i razgledate te vas preveze do sljedeće atrakcije. Tako ćete vidjeti The Rock s kojeg puca pogled na gorje Atlas u Maroku.

Tu je i prirodni rezervat s majmunima te već spomenuta špilja sv. Mihovila. Također možete stajati na mjestu gdje su stajali britanska kraljica Elizabeta II. i njezin suprug te uživali u pogledu na afrički kontinent.

Kada završite svoj turistički obilazak najpoznatijih točaka Gibraltara, svakako se spustite u glavnu ulicu (Main street) gdje vas očekuju brojni restorani i dućani sa suvenirima, ali i poznati britanski brendovi koji su pravi mamac za shoppingholičare.

Savjet +

Kad ste već u Andaluziji, izdvojite nešto vremena i za posjet njihovim popularnim bijelim selima (Pueblos Blancos). To su mala, ljupka mjesta na vrhu andaluzijskih brežuljaka koja su posebna po svojim jednostavnim bijelim kućama, najčešće ukrašenima cvijećem.

Mijas Pueblo Mijas Pueblo (Foto: Duška Jurić)

I u bijelim selima vidi se utjecaj arhitekture sjeverne Afrike i Maura. Mi smo posjetili Mijas Pueblo, šarmantno selo s predivnim pogledom na Sredozemno more i okolne planine. Ako vam je već dosadila šetnja, u Mijas Pueblu možete iznajmiti taksi-magarce koji su glavna turistička atrakcija.Još jedna od zanimljivih turističkih destinacija je i Marbella, koju posebno obožavaju britanski turisti. Grad je lijep, no cijene su dosta paprene pa se svakako pripremite na to da ćete u Marbelli ipak morati izdvojiti koji euro više.

Valentina u kaosu punte Balkana: "Sirova i nesređena, težačka i komercijalizirana..." Valentina u Grčkoj - 28 Valentina u Grčkoj - 15 Valentina u Grčkoj - 26 +24 Valentina u Grčkoj - 27

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju