Vanjski Hebridi. Zvuči kao problem sa zdravljem, no zapravo je riječ o mnogo ugodnijem fenomenu. Poznati su i pod imenom Zapadno otočje, a dio su sjeverne Škotske koji možda po fotografijama ne biste nikad povezali s hladnim i kišnim podnebljem.

Ovaj arhipelag uključuje i jedne od najvećih otoka Škotske kao što su Lewis i Harris, a čak 50 otoka je i dalje nenaseljeno. Tu su i brojna područja čija je priroda zaštićena zakonom: vjerojatno biste očekivali planine, močvarne predjele, zelena polja i more, no biste li očekivali i bijele pješčane plaže?

Mnogi ostaju ugodno iznenađeni prizorom koji podsjeća na Karibe više nego na Škotsku. Jedna od najpopularnijih takvih plaža je tzv. Zapadna plaža u mjestu Berneray. Prošle godine je po izboru Lonely Planeta zauzela 3. mjesto na listi najljepših plaža Europe, a 2009. godine Turistička zajednica Tajlanda je slučajno upotrijebila sliku ove plaže kako bi promovirala svoju Kai Bae plažu. Toliko o tome!

Ostale lijepe plaže su Luskentyre i Vatersay Bay, a možete otići i dublje prema moru, na „morsku šetnju“ s kitovima i dupinima.

Premda su rijetko naseljeni, ovi otoci ipak pružaju mnoštvo sadržaja koji svjedoči o nekadašnjim zlatnim vremenima. To su primjerice dvorac Lews u Stornowayu ili dvorac Kisimul u Barri, stare viktorijanske vile, selo Gearrannan Blackhouse te škotska verzija Stonehengea, Calanais.

Ovdje ćete pronaći vremena i mjesta za šetnje, plivanje, planinarenje, surfanje… A mnogi pronalaze i savršeno mjesto za prosidbu (o da, jako je romantično).

Možete odsjesti u starim tradicionalnim kućicama koje kao da su još uvijek ukopane u zemlju, ali i u simpatičnim butik hotelima. Najbolje vrijeme za posjet Vanjskim hibridima je tijekom proljeća, tj. od kasnog travnja do kraja lipnja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju