Vozite li se svake godine autocestom prema Rijeci na more, sigurno ste putem uočili prekrasan brežuljkast kraj ukrašen najraznolikijim šumama. To su Fužine, mjesto u Gorskom kotaru koje je vrijedno posjete.

Sigurno ste za njih čuli i dugo razmišljate da ih posjetite. Fužine će vam biti dobra ideja ako tražite svježi zrak i boravak u prirodi, a u prilog tome govori i činjenica da je klima na ovom području kontinentalna varijanta one morske mediteranske klime.

Tako u jednom danu možete uživati na moru uz sunce i vrućine i vratiti se prema Fužinama gdje će vas dočekati pravo iznenađenje. To je ugodno vrijeme koje će vas oduševiti, a odmor će biti i više nego savršen.

Kako do Fužina?

Fužine su se smjestile tik do autoceste Zagreb – Rijeka, a ako krećete iz Zagreba, treba vam samo sat i pol vožnje. S autoceste ćete skrenuti na izlazu 5 Vrata/Fužine i do centra mjesta vozite se cestom kraj jezera Bajer.

Ako krećete iz smjera Rijeke, bit će vam potrebno 40 minuta vožnje, a s autoceste se skidate na istom izlazu kao i kad putujete iz Zagreba. Ako želite, možete i starom cestom.

Što vidjeti u Fužinama?

Ako volite ribolov, bit ćete na pravom mjestu jer će se oko vas nalaziti čak 3 jezera. To su jezero Bajer, jezero Lepenica i jezero Potkoš, no trebate znati da se ne radi o prirodnim jezerima već onim akumulacijskim.

Poželite li novo iskustvo, upustite se u vožnju turističkim vlakićem uz panoramu na jezera Bajer i Lepenica, a vožnja će trajati 45 minuta. Ukrcat ćete se u centru Fužina, a voziti se možete samo vikendom i blagdanom u 13, 14 i 15 sati. Cijena karte za odraslu osobu je 25 kuna, dok obiteljska iznosi 50 kuna.

Volite li pak kauboje i vesterne, zaputite se prema Kaubojskom selu – City of Roswell koji je danas pravo mjesto za ljubitelje filma Winnetou. Umjetno izgrađen gradić nastao je za potrebe snimanja filma još 2015. godine, a danas ga vole posjetiti svi koji se nađu u Fužinama.

Ovaj divlji zapad u Hrvatskoj možete posjetiti do 15. rujna radnim danom od 16 do 20 sati a vikendom od 11 do 20 sati, dok od 16. rujna do 31. listopada tamo uživati kroz tjedan možete vikendom i blagdanom od 11 do 17 sati. Cijena ulaznice za odrasle je 20 kuna, za djecu od 4 do 18 godina 10, a obiteljsku ulaznicu za dva roditelja i do troje djece platit ćete 30 kuna.

Voziti se možete i jezerom i to turističkim brodićem Sveti Antun vikendom i blagdanom, a vožnje kreću u 12:00, 13:30, 15:30, 17:00 i 18:30 sati. Odrasli plaćaju 20 kuna za vožnju, a kupiti možete i obiteljsku ulaznicu po cijenu od 50 kuna za dva roditelja i do troje djece.

Osim ribolova, često na jezerima možete vidjeti i natjecanja u ronjenju, jedriličarske ekipe kako uživaju u jedrenju, a avanturisti se ovdje rado provozaju i kanuom i kajakom. Kad se nauživate na vodi, krenite istražiti pravu prirodnu atrakciju ovog kraja.

Radi se špilji Vrelo koja je otkrivena još u 20. stoljeću za vrijeme kad se gradilo jezero Bajer. Možete je posjetiti, a trebate znati da je dugačka 300 metara. Ne brinite kako ćete se tamo snaći jer je preuređena za posjet turistima, a jedina je u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Posjetiti je možete od ponedjeljka do petka od 12 do 16 sati, a vikendom i blagdanima od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice po osobi je 30 kuna i dočekat će vas vodič.

U Fužinama uživaju i zaljubljenici u šetnje jer se oko mjesta nalazi čak 9 obilježenih pješačkih staza, a vas pozivamo da se obavezno zaputite šetnicom oko jezera Bajer. Osim pješice, stazama možete i biciklom, a ako planinarite, također se možete zaputiti nekom od označenih planinarskih staza.

Volite li pak kulturne znamenitosti, zaputite se prema Kulturno-povijesnoj zbirci Lič koja se nalazi u središtu mjesta Lič u sklopu škole, a tamo će vas dočekati više od 500 predmeta kao što su oruđe, alati, dokumenti i fotografije koji su pronađeni na ovom području i koje su sugrađani marljivo skupljali kroz godine. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 10 kuna.

Prošećite i Parkom dr. Franje Račkog, hrvatskog povjesničara i političara koji je rođen upravo u Fužinama, a u mjestu i okolici nalazi se i nekoliko sakralnih objekata kao što su Crkva sv. Antona Padovanskog u Fužinama, a posebno je zanimljivo i Svetište Majke Božje Snježne u Liču.

U kojoj hrani guštati?

Fužine su kraj poznat po izvrsnoj gastronomskoj ponudi, a nikako nemojte od tamo otići bez da kušate specijalitete kao što su gulaš od divljači s palentom, goranski nadjev, domaći sirevi, dimljeni mesni specijaliteti i specijaliteti od divljači. Gastronomsku priču zaokružite ukusnim desertima i domaćim sokovima i likerima.

Gdje spavati?

Poželite li u Fužinama prespavati, birati možete između smještaja u hotelu, pansionima, apartmanima, kućama za odmor ili sobama, a obavezno potražite i objekte s oznakom Kvarner Family koji vam osigurava provjerenu turističku kvalitetu. Smještajne objekte možete pronaći klikom na poveznicu.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju