Ok, ne vole svi sir, ali oni koji ga vole, obožavaju ga. Bez obzira je li vam draži cheddar, kremasti camembert ili fini mascarpone, sir volite i gotovo. No, tko može odlučiti koji od čudesnih svjetskih sireva je broj jedan?

Ekipa iz World Cheese Awards, jasno. Ocjenjivački sud postupno je izgradio svoju reputaciju tijekom posljednjih 30 godina i sada je jedan od najviših autoriteta po pitanju sira.

Ove je godine više od četiri tisuće sireva poslano iz cijeloga svijeta kako bi ih ocijenili stručnjaci, kupci, trgovci i razni food blogeri, svi u jednoj prostoriji. Zamislite samo taj prizor.

Sir (ilustracija) Zanimljivosti Zlata vrijedno: Talijanska banka koja čuva poluge sira, a kredit i dugove možete plaćati u parmezanu

Njih 16 je proglašeno najboljima, ali koji je sir proglašen najboljim od svih? Iz koje zemlje dolazi? Vjerovali ili ne, odgovor je - Norveška! Njihov Nidelven Bla sir ručno je rađeni plavi sir, napravljen samo dva sata od Trondheima, gdje je održana ovogodišnja dodjela nagrada. Nadmašio je ostala 292 kandidata iz Norveške. 

Na drugom mjestu je belgijski Baliehof Houtlandse Asche Kaas, tvrdi, nepasterizirani kravlji sir. Na trećem mjestu bio je Eberle Wurzig Seit 5 Generationen, švicarski sir, a Eleftheria Brunost, sir iz Indije, zauzeo je četvrto mjesto.

Zanimljivo je kako niti jedan francuski sir, zemlje najpoznatije po proizvodnji sireva nije završio u TOP 10, a Talijani imaju tek jedan, Parmigiano Reggiano (star 30 – 39 mjeseci) na posljednjem, 10. mjestu.

U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima Burrata - 3 Burrata - 2 Burrata - 4 +0 Burrata - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju