Da, da, svi mi želimo vidjeti Pariz, London, Rim i ostale europske centre, ali pritom često zaboravljamo da postoje gradovi i mjesta koja uopće nisu ucrtana na turističke mape, a nude prilično mnogo toga. Tako drugi put imajte na umu kako posjet Bergenu ili mjestu Lacoste uopće nije loša stvar.

Lacoste, Francuska

Gdje se nalazi: Na jugu zemlje u slavnoj Provansi, 40-ak kilometara od Marseillea smjestio se gradić Lacoste.

Posjetitelji koji dođu u Lacoste obično uzimaju turu razgledavanja dvorca Markiza de Sadea, koji datira iz 17. stoljeća. Također, u okolici ćete naći mnogo vinograda koje je moguće posjetiti i probati fino francusko vino, a za uživanje u večeri dobre su opcije Cafe de Sade i Cafe de France.

S obzirom na to da odmor nije pravi odmor bez šopinga, ovdje se nalazi sjajni butik ShopSCAD, u kojem ćete naći zanimljive stvari koje su napravili studenti i profesori s fakulteta.

Sawrey, Engleska

Gdje se nalazi: U sjeveroistočnoj Engleskoj, manje od dva sata vožnje od aerodroma u Manchesteru.
Selo datira još iz 14. stoljeća, a svi koji su bili u njemu hvale ga kao sjajno mjesto za odmor i relaksaciju. Ovdje se također nalazi i kuća engleske spisateljice za djecu Beatrix Potter, koja je sad pretvorena u muzej, pa preporučujemo njegov obilazak i vraćanje u dane djetinjstva.

Kad smo već kod književnika, recimo kako se i u obližnjem selu nalazi osnovna škola velikog pjesnika Williama Wordswortha, koja je također zgodno mjesto za posjet. Tko voli povijest, u blizini može posjetiti ostatke Hadrijanova zida, tako da vjerujemo da vas Sawrey s okolicom teško može razočarati.

Rothenburg, Njemačka

Gdje se nalazi:
U Bavarskoj, na sat vožnje od Nürnberga, pa ako vam dosadi, možete brzo pobjeći tamo, ili put Münchena.

Riječ je o najbolje očuvanom njemačkom srednjovjekovnom gradu, koji izgleda baš kao iz bajke. Tornjevi, kamene ulice, stare kuće, sve to moguće je pronaći u Rothenburgu. Čim dođete, preporučujemo da odvojite tridesetak minuta i prošećete se uz zidine staroga grada, nakon čega se isplati otići do gradske vijećnice ispred koje se često odvijaju razni koncerti i zabavni programi. Ako dođete u vrijeme Božića, znajte da je grad slavan po božićnim sajmovima, ali ako dođete i u neko drugo vrijeme, nećete zažaliti jer će vas Rothenburg osvojiti na prvu.

Bergen, Norveška

Gdje se nalazi: Na zapadnoj obali, sat vremena avionom od Osla, ali možete iz glavnog norveškog grada do Bergena i vlakom. Je li možda nekome ovaj grad poznat? Ako nije, spomenimo samo kako je ovdje prije više od 30 godina održan Eurosong, na kojem je nastupila Doris Dragović s pjesmom "Željo moja". No pustimo sad natjecanje za najbolju pjesmu Europe i vratimo se gradu.

Bergen je osnovan davne 1070. godine i s vremenom je izrastao u važnu norvešku luku. No danas on nije samo luka, već i grad kulture i zabave, u kojem se tijekom cijele godine održavaju festivali i razna događanja. Mnogi se trude, ako je ikako moguće, poslušati slavnu bergensku filharmoniju, osnovanu davne 1765. godine.

Grad je poznat i po slavnim, različito obojenim drvenim kućama, koje su stare nekoliko stotina godina. One okružuju luku i jedan su od najprepoznatljivijih motiva Bergena. Ako ih odlučite dodatno istražiti, iznenadit ćete se što se sve nalazi u njima i okolo njih, stoga slobodno pravac Bergen.

Reklama vs. realnost: Trikovi kojima agencije varaju putnike Destinacije Taj Mahal Popularne destinacije - 2 +11 Popularne destinacije - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju