Ako vas namjera ili tek put dovede u Celje, gradić do kojega vam sa sjevera Hrvatske i ne treba vinjeta, možete napraviti kratki egzotični predah u ondašnjoj Tropskoj kući i začiniti putovanje posjetu rijetkim i ugroženim životinjama za koje se ovdje dobro brinu.

Neki drugi svijet

Tropska kuća u Celju posebna je već po tome što se nalazi usred grada, a čak i ako često obilazite zoološke vrtove i provodite vrijeme na foto-safarijima, rijetko ćete sresti bebu zlatoglavog tamarina koji su u prirodi izrazito ugroženi.

Mladunče je došlo na svijet početkom srpnja, a majka Isabella iz Celja prima čestitke svakim radnim danom od 9 do 17 sati, a rado će vam i otkinuti komadić ulaznice koja stoji 9 i pol eura (6 i pol za djecu).

Razmnožavanje u zatočeništvu od ključne je važnosti za očuvanje ove ugrožene vrste, pa je dolazak zlatoglave pridošlice itekako razlog za slavlje.

Tropska kuća u Celju - 4 Tropska kuća u Celju - 4 (Foto: Tropska hiša)

U tri godine postojanja Tropska kuća je na čelu sa Simonom Cirkulanom održala mnoge edukacije, uključila se u europske uzgojne programe za očuvanje vrsta, ali i ostvarila važne rezultate u istraživačkom radu koji se tiče života životinja u zatočeništvu.

U Tropskoj kući u Celju trenutačno "stanuje" nekoliko životinjskih vrsta koje su u prirodi sve rjeđe, a mnoge od njih su i ugrožene. Tako su ovdje cimeri prstenasti lemur, mali spori loris, javanska zeba sijamski krokodil, armenski poskok, kitnjasti gekon i - đavolji priljepak, da spomenemo tek one s početka popisa.

U Tropskoj kući možete prošetati kroz pet svjetskih ekosustava: afričku savanu, azijsku šumu, pustinju Arizona, amazonsku prašumu i kutak za eurazijske divlje životinje i kućne ljubimce. Životinje možete vidjeti sasvim izbliza, a neke će vam se možda i pridružiti u šetnji. Naravno, ne smijete ih dirati, hraniti ili na bilo koji način uznemiravati.

Tropska kuća najavljuje i proširenje svojih aktivnosti projektom Biopark, koji će na većoj, vanjskoj površini simulirati još više svjetskih ekosustava. Biopark će udomiti postojeće i nove vrste, a kod naših susjeda mogao bi dovesti i prve nilske konje, nizinske tapire i gibone.

Vinarija Cmrečnjak: Međimurska oaza za sve ljubitelje dobre kapljice Vinarija Cmrečnjak - 4 Vinarija Cmrečnjak - 3 Vinarija Cmrečnjak - 1 +0 Vinarija Cmrečnjak - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju