Šibenik se smjestio u slikovitom zaljevu koji mu je tijekom povijesti omogućavao prirodnu zaštitu od neprijatelja, a brda koja ga okružuju bila su savršena za podizanje obrambenih tvrđava. Danas te tvrđave žive nekim novim životom, a posebno se izdvajaju Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava Barone i Tvrđava sv. Ivana, koje zajedno nude atraktivne kulturno-zabavne sadržaje – od edukativnih, glazbenih, filmskih i plesnih do gastronomskih.

Te tri spektakularne tvrđave, o kojima se brine javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, možete obići samostalno ili u sklopu ekskluzivne ture koju posebno za korisnike Mastercard® kartica nudi platforma Priceless.com. Tura započinje odlaskom do Tvrđave sv. Mihovila na piće dobrodošlice i obilazak koji uključuje i posjet prostorijama koje obično nisu otvorene za posjetitelje. Zatim slijedi posjet Tvrđavi Barone uz još jedno osvježenje i vođeni obilazak. Izlet završava na Tvrđavi sv. Ivana uz piće, završni obilazak i uživanje u okusima domaćih proizvoda i kvalitetnim vinima uz zalazak sunca.

Tvrđava sv. Mihovila

Za ovu Tvrđavu možemo reći da je zaslužna za to što se podno nje smjestio sam grad Šibenik. Izgrađena je na strmoj stijeni, sedamdesetak metara iznad razine mora. Prvotna namjena bila joj je kao osmatračnica šibenskog zaljeva, a arheološki nalazi sugeriraju i da je pružala zaštitu lokalnom stanovništvu još od doba Ilira. Tvrđava ima velik značaj za grad jer su od njezinih zidova potekli gradski bedemi koji su okruživali i stoljećima štitili Šibenik, a sveti Mihovil od najranijeg perioda smatra se nebeskim zaštitnikom grada.

Šibenske tvrđave - 4 Šibenske tvrđave - 4 (Foto: Priceless.com)

Iako je stoljećima bila zatvorena i nedostupna građanima, 2014. godine kao najstariji gradski spomenik ponovno je otvorila svoja vrata i dobila novu funkciju. Napravljena je velika ljetna pozornica s 1077 mjesta, a uređeni su i podzemni prostori. Sada u svojim zidinama nudi bogatu ponudu kulturnih, glazbenih i scenskih događanja. Svakako je vrijedna posjeta jer slovi kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji te je nezaobilazna destinacija kulturnog turizma.

Tvrđava Barone

Tvrđava Barone izgrađena je 90 metara iznad mora na tadašnjem brdu Vidakuša. U žurbi gradnje novih gradskih obrana manja su utvrđenja privremeno dobivala ime po svom graditelju, pa se tako i ovaj položaj nazvao Barone. Nakon prestanka osmanske opasnosti Tvrđava je zapuštena i njezini su izvorni objekti tijekom vremena srušeni ili dovedeni u derutno stanje. Tijekom godina služila je kao meteorološka stanica, zatim i kao ugostiteljski objekt, ali posjetitelje je najčešće privlačio prekrasan pogled na gradsku jezgru, Kanal sv. Ante i otoke šibenskog arhipelaga.

Na koncu je 2014. godine počela obnova tvrđave i ona je pretvorena u inovativni, interaktivni muzej koji koristi moderna dostignuća kojima oživljava prošlost i posjetiteljima približava presudne trenutke borbe s Osmanskim Carstvom. Tehnologijom proširene stvarnosti danas su oživljeni prizori, protagonisti i zvukovi koji će svakog posjetitelja odvesti na nezaboravno putovanje. Osim što je renovirana sama infrastruktura tvrđave, opremljen je gastrokulturni centar i izgrađen amfiteatar.

Šibenske tvrđave - 2 Šibenske tvrđave - 2 (Foto: Priceless.com)

Tvrđava sv. Ivana

Nastala je 1646. godine kao glavna točka novog obrambenog sustava grada neposredno pred veliki napad osmanske vojske. Tvrđava sv. Ivana podignuta je u samo 58 dana na 120 metara visokom brdu sjeverno od šibenske jezgre, a ime je dobila prema crkvici koja se tamo nalazila već nekoliko stoljeća. Prva verzija tvrđave bila je u obliku zvijezde, a na sjeveru je radi kontrole prostora izgrađen manji položaj povezan s tvrđavom, koji se u vojnoj terminologiji zove tenalja, a označava kliješta. No kako bi se dodatno zaštitili, Mlečani su je tijekom godina proširili, osnažili i izgradili popratne objekte kao što su barutane i cisterne.

Tvrđava je nedavno ponovno obavljena i otvorena za posjetitelje. Obnovom su sačuvani dijelovi poznati kao Kliješta i Zvijezda, pa još možete vidjeti okvire te srednjovjekovne ostavštine. Unutar područja Tvrđave sv. Ivana obnovljeno je više od pet i pol tisuća kvadratnih metara bedema, uvedeni su inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi, a unutar zidina smjestio se i edukativni kampus.

Šibenske tvrđave - 3 Šibenske tvrđave - 3 (Foto: Priceless.com)

Osim obilaska stoljetnih tvrđava, Mastercardova platforma Priceless.com sadrži ponude koje su osmišljene kako bi prezentirale ono najbolje od naše zemlje, a između jedinstvenih iskustava u ponudi, koja kroz godinu neprestano osvježavaju, imate priliku pronaći i različite edukacije o recikliranju, smanjenju otpada i uživanju u prirodi bez zagađivanja okoliša i ljepota poput ovih koje smo sačuvali stoljećima.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Mastercard po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju