Na spomen Julijskih Alpa mnogima su prve asocijacije bajkoviti Bled, Triglav i skijaške staze Kranjske Gore. No ta alpska regija u susjedstvu, ušuškana u sjeverozapadnom dijelu Slovenije prepuna je čudesnih prizora, a većinu njih možete posjetiti u Nacionalnom parku Triglav. Julijske Alpe raj su za planinare koji se proteže sjeverozapadnom Slovenijom i manjim, zapadnim dijelom u Italiji.

Na sjeveru se sastaju s dolinom Save Dolinke i Kanalskom dolinom, a na jugu dolinom Selške Sore i Bače. Na istočnom kraju središnjeg dijela uzdiže se masiv Triglava s istoimenim najvišim vrhom Slovenije (2864 m).

Ostale su visoke planine Škrlatica (2740 m), Veliki Mangart (2679 m), Jalovec (2645 m), Razor (2601 m), Visoki Kanin (2587 m) i Prisojnik (2547 m) . Čak dvije trećine Julijskih Alpa je pod šumom, a najprostranije su u istočnom dijelu, osobito na Jelovici, Mežaklji i Pokljuki.

No Julijske Alpe ne čine samo visoki vrhovi, već i bujne zelene doline, gradovi i sela, koja možete istražiti krenete li trailom Juliana, 270 km dugačkom kružnom stazom. Staza je podijeljena na 16 dionica, od kojih je svaka duga oko 17,5 km. Dionice su koncipirane tako da, po završetku svake, planinari mogu predahnuti i vratiti snagu za nastavak putovanja. Staza ima ukupno 7163 metra visinske razlike, ali je teren uglavnom ravan, što je čini izvrsnom za lakše izlete.

Na putovanju možete upoznati ljude koji žive ispod Julijskih Alpa, uživati u pogledu na Triglav te iskoristiti najbolje od netaknute prirode. Pritom ne morate brinuti da ćete se izgubiti jer je staza dobro markirana, a snalaženje olakšava i aplikacija za pametne telefone OutdoorActive. Predviđeno vrijeme za završetak cijele staze je 102 sata, ali naravno svatko određuje brzinu prema vlastitom tempu.

Prva etapa vodi dolinom Sava Dolinka i ide uz Karavanke. Zatim se penje do sela Srednji Vrh pa spušta natrag u dolinu do Gozda Martuljka kod Martuljških slapova. Nastavlja se uz rijeku Savu tik uz granicu triglavskog nacionalnog parka. Putem možete uživati u pogledima na vrhove Julijskih Alpa. Prva etapa duga je 18,5 km i može se završiti za 5 i pol sati.

Druga etapa vodi od Mojstrane i prolazi kroz selo Dovje prije nego što stigne do Jesenica. Ova etapa duga je 20,6 km i može se završiti za 4 i pol sata.

Treća etapa počinje u Jesenicama i ide preko Dobravškog polja i Save Dolinke do sela u podnožju Stola do Begunja. Ova etapa duga je 16,7 km i trebat će vam 4 i pol sata.

Četvrta etapa je ravna i ne traži previše napora. Vodi od Begunja i prolazi kroz Radovljicu i Bled, sve do jezera. Mnogo je prirodnih atrakcija za istraživanje na putu. Ova etapa duga je samo 15 km i lako se može završiti za 3 sata i 40 minuta.

Peta etapa počinje na jezeru Bled i prolazi kroz Gorje, a završava u Goreljeku na Pokljuki. Ova etapa duga je 21 km i lako se može završiti za 6 sati i 40 minuta.

Šesta etapa vodi kroz šume i planine visoravni Pokljuke prije spuštanja u selo Stara Fužina. Ova etapa duga je 22 km i može se završiti za oko 4 sata i 40 minuta.

Sedma etapa jedna je od najkraćih - duga je samo 11 km, a lako ju je završiti za 2 i pol sata. Od Stare Fužine vodi do Bohinjske Bistrice i prolazi kroz Ribčev Laz na jezeru Bohinj.

Osma etapa jedna je od zahtjevnijih; ide od Bohinjske Bistrice do Podbrda preko drevnog planinskog prijevoja Vrh Bače. Ovaj prijevoj stoljećima je povezivao Bohinj sa slovenskim primorjem. Ova etapa duga je 13,7 km i trebat će vam 8 sati.

Deveta etapa jedna je od najljepših, vodi kroz alpske zaseoke iznad Baške Grape. Ova etapa duga je 17 km i može se završiti za 6 i pol sati.

Deseta etapa vodi vas donjim dijelom Baške grape (dolina uz rijeku Baču) do doline rijeke Soče i mjesta Most na Soči. Ova etapa duga je 16,2 km i traje oko 4 i pol sata.

Jedanaesta etapa je najkraća, duga je samo 4,6 km i lako se može završiti za jedan sat. Dobro je ovu etapu dodati sljedećoj ili uzeti slobodan dan za istraživanje veličanstvenih Tolminskih klisura. Staza vodi od Mosta na Soči do Tolmina.

Dvanaesta etapa duga je 16,1 km i traje 3 sata i 50 minuta. Slijedi ravnu stazu koja povezuje Tolmin s povijesnim gradom Kobaridom. Tamo možete posjetiti Muzej Kobarida i upoznati se s poviješću područja kao Sočke fronte, jedne od najkrvavijih bitki u Prvom svjetskom ratu.

Trinaesta etapa ide između Kobarida i Bovca i vodi vas iz regije Primorska natrag u krševiti planinski kraj. Većina staze se proteže uz rijeku Soču, tako da možete uživati u svoj njenoj ljepoti. Ova etapa duga je 20,4 km i traje 6 sati. To je jedna od najdužih etapa, stoga se dobro pripremite.

Četrnaesta etapa jedna je od najslikovitijih, prolazi pored nekoliko spomenika Prvog svjetskog rata. Vodi uz dolinu Loga pod Mangartom koja je bogata slapovima. Selo Log pod Mangartom smatra se jednim od najljepših u Julijskim Alpama. Ova etapa duga je 11,3 km i lako se može završiti za 3 sata i 40 minuta.

Petnaesta etapa ima najveći porast visine na ovom dijelu staze. Od Loga pod Mangartom uspinje se dobrih 600 m prije prijevoja Predil i spuštanja na talijansku stranu. Ova etapa duga je 17,6 km i traje oko 4 sata i 15 minuta.

Posljednja, šesnaesta etapa je uglavnom ravna, dugačka 19 km, koja se može završiti za nešto manje od 6 sati. Proteže se od rudarskog grada Cave del Predil prema Tarvisiu, prolazi kroz selo Rutte i prelazi granicu u Ratečama prije nego što se vraća na početnu točku u Kranjskoj Gori.

Etape se razlikuju po duljini, stoga se pobrinite da ste adekvatno pripremljeni za svaki pohod. Nosite dovoljno vode i hrane, možete i angažirati lokalnog vodiča za cijelu stazu. Više o o stazi i tom kraju Slovenije, doznajte ovdje. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju