Jeruzalem je grad triju najvećih monoteističkih religija – ovdje dolaze kršćani, muslimani i židovi iz cijelog svijeta kako bi pronašli mir, nadu i inspiraciju. Da biste dobro zaronili u ovaj svjetski grad, ne bi vam bilo dovoljno ni mjesec dana, pogotovo kad saznate da u njega na neki način i doslovno možete zaroniti.

Pod brdima Jeruzalema skriva se još jedan svijet za sebe, a riječ je o tunelima podno Starog grada Jeruzalema. Zapravo je to nastavak tzv. Zapadnog zida poznatog i kao Zid plača, na koji Židovi dolaze na molitvu.

Tunel je dugačak više od 400 metara, a pripada mu i tzv. Zapadni kamen – struktura za koju se vjeruje kako je jedna od najtežih ikad podignutih ljudskom rukom bez upotrebe stroja. Kamen je dug gotovo 14 metara, visok oko tri metra i težak oko 500 tona.

U misterioznim podzemnim prolazima nalaze se brojna arheološka otkrića, poput mozaika starog 1400 godina, komora uklesanih u stijene na različitim visinama, stepenica, skladišnih prostorija i brojnih artefakata poput glinenih posuda, ostataka uljanih svjetiljki, kamenih šalica i bazena i sl. Tu je čak i mala sinagoga prozvana jednostavno Špilja.

Arheolozi i istraživači još uvijek nagađaju o svrsi podzemnih komora i razloga za "podizanje" grada ispod grada, no vjeruju kako će, jednom kada upotpune ovu "slagalicu", dobiti i kompletniju sliku svakodnevnog života u Jeruzalemu prije rimske opsade u prvom stoljeću nakon Krista.

Fascinantno je da su opsežnija istraživanja nastavljena tek 1990-ih godina, a toliko dugo se znalo za ovo podzemno čudo. Danas su jeruzalemski tuneli otvoreni za javnost, no ako poželite poći u razgled s vodičem, pokušajte doći ranije ujutro jer tijekom dana uske prolaze preplave brojni turisti čiji se vodiči međusobno nadvikuju, pa može postati kaotično.

Zemlja koja ostaje u srcu: Razlozi za prevladati predrasude i posjetiti Palestinu Zapadna Obala, Palestina - 9 Zapadna Obala, Palestina - 7 Zapadna Obala, Palestina - 6 +13 Zapadna Obala, Palestina - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju