Gdje započeti razgledavanje u ovoj prekrasnoj metropoli? Pa iskreno gdje god da počnete, teško da ćete pogriješiti. Pariz je toliko spektakularan grad da i samo lutanje ulicama postaje doživljaj za sebe.

Ako ipak imate potrebu pokušati vidjeti sve što Grad Svjetlosti nudi, evo popisa 30 popularnih znamenitosti koje se manje-više nađu na popisu gotovo svakog putnika. Pa krenimo...

1. Turneja po Louvreu

Ovdje doslovno možete provesti cijeli pariški odmor i još ne upoznati sve tajne koje muzej sakriva. S blagom civilizacija u rasponu od Egipćana do Grka i Rimljana, kao i legendarnom Mona Lisom, Louvre sadrži neke od najboljih svjetskih zbirki umjetnosti i artefakata. Trebat će vam nekoliko godina da vidite sve što je izloženo u Louvreu, stoga držite se plana i unaprijed odredite što želite vidjeti.

2. Pogledajte francuski film u bivšoj gay diskoteci Louxor

Otvoren 1921. i nekoć hram nijemog filma, art deco Louxor nadahnut Egiptom, zapao je u teška vremena nakon Drugog svjetskog rata i postao je prvo jazbina droge pa klub te na kraju gay disko prije nego što je napušten prije 25 godina. Ponovno je trijumfalno otvoren kao kino u travnju 2013. Na repertoaru su većinom domaći filmovi.

3. Napravite selfie pokraj katedrale Notre-Dame de Paris

Najpoznatija francuska katedrala, privremeno je zatvorena nakon razornog požara. Čak i nakon pakla koji je uništio krov u travnju 2019., Cathédrale Notre Dame još uvijek veličanstveno stoji na Île de la Cité. Ispred same katedrale otvorena je izložba na otvorenom gdje se možete pobliže upoznati s katedralom te rekonstrukcijom koja je u provedbi.

4. Oduševite se u centru digitalne umjetnosti Atelier des Lumières

Studijski prostor od 300 četvornih metara posvećen je digitalnoj umjetnosti, a smješten usred 11. arondismana. Nekadašnja ljevaonica željeza, ova je zgrada ostala prazna gotovo dva desetljeća sve dok Culturespaces nije odlučio pokrenuti prvi centar digitalne umjetnosti u gradu.

5. Isprobajte najbolji jambon-beurre u gradu u Chez Aline

Ovo je definitivno najbolji delikatesni restoran koji poslužuje najukusniji baget sa šunkom i sirom u gradu. Unutra je možda tijesno, ali interijer je šarmantan, pomalo retro, sa staromodnim kuhinjskim vagama, vintage reklamnim natpisima od emajla i žutim pločicama na zidovima. Svakako isprobajte klasični Prince de Paris jambon-beurre, dimljeni pileći baguette i chorizo tortilju.

6. Izgubite se u Marché des Enfants Rouges

Ova mala tržnica hrane u vama će probuditi poseban interes - dobiti ćete dojam da je ovo pravi Pariz. Ova povijesna pariška tržnica dobila je ime po sirotištu Enfants Rouges, koje je izgrađeno u 16. stoljeću i zatvoreno neposredno prije revolucije. Subotom je najživlje, ali očekujte teškoće pri odabiru između različitih štandova: marokanskih, talijanskih, libanonskih ili profinjenih raskošnih u Enfants du Marché. Očekuje vas jednostavno previše izbora.

7. Pogledajte velike umjetničke izložbe u Fondaciji Louis Vuitton

Ovo je jedan od najimpresivnijih pariških muzeja. Spektakularna zgrada koju je dizajnirao arhitekt Frank Gehry ugošćuje zbirku izvršnog direktora LVMH-a Bernarda Arnaulta. Smještena daleko u zapadnom predgrađu Pariza, ova potpuno nova pozornica za suvremenu umjetnost prikazuje najveća imena našeg vremena, od Jean-Michela Basquiata do Charlotte Perriand.

8. Istražite Impresionistički klasici u Musée d’Orsay

Meka impresionističke umjetnosti smještena je u zapanjujućoj bivšoj željezničkoj stanici. U staroj Gare d’Orsay stanici pronaći ćete jednu od najboljih zbirki umjetnosti 19. stoljeća. Ima realizma, impresionizma, postimpresionizma, poentilizma i svih drugih velikih 'izama' koji su se pojavili između 1848. i početka 20. stoljeća.

9. Budite kralj u Château de Versailles

Nekada glavna rezidencija kralja Luja XIV., sada je prepuna neprocjenjive umjetnosti. Predozirajte se svim zlatnim stvarima u Château de Versailles: dvorana ogledala, Kraljevska kapela, Grand Trianon i budoar Marie Antoinette. Naravno, nemojte zaboraviti na predivne vrtove palače koji su među najljepšima na svijetu.

10. Pogledajte remek-djela moderne umjetnosti u Centru Pompidou

Nijedan posjet Parizu nije potpun bez obilaska Beaubourga. Iza cjevovoda i zračnih kanala Richarda Rogersa i Renza Piana krije se jedna od najbogatijih zbirki moderne umjetnosti na svijetu. Zakoračite u Centar Pompidou i pustite se pod čarima Picassa, Magrittea, Duchampa, Pollocka, Warhola i Tinguelija.

11. Popijte kavu u Café de l’Homme

Smješten u Trocadéru unutar Palais de Chaillot (nekadašnjeg sjedišta UN-a i NATO-a), Café de l’Homme nudi prekrasan pogled na Eiffelov toranj. Zapravo, pogled je toliko spektakularan da ostavlja bez riječi. Nekoliko velikih pariških muzeja nalazi se u okolici: Musée de l’Homme, Cité de l’Architecture et du Patrimoine, Musée Guimet, Palais de Tokyo, Palais Galliera i Musée Yves Saint Laurent.

12. Rue de l’Abreuvoir

Rue de l’Abreuvoir definitivno je jedna od najčudnijih ulica na Montmartreu! Ovdje ćete pronaći Maison Rose, šarmantni restoran koji je 1908. godine otvorila Germaine Pichot, ugostila je mnoge poznate osobe, uključujući Pabla Picassa, Edith Piaf i Alberta Camusa. Ovo je ujedno i jedna od lokacija gdje je snimana popularna serija Emily in Paris.

13. Popnite se na treći kat Eiffelovog tornja

Pogled bez premca vrijedan svakog vrtoglavog trenutka uspona. Je li Pariz najljepši grad na svijetu? Samo trebate stati na trećem katu Eiffelovog tornja s pogledom koji se pruža u nedogled i vidjeti ćete zašto mnogi tvrde da jest. Posjetite ured Gustavea Eiffela i počastite se pićem u šampanjskom baru.

14. Odajte počast u Cimetière du Père-Lachaise

Ovo je bez sumnje najpoznatije groblje na svijetu. Omiljeno groblje među Parižanima i turistima, Cimetière du Père-Lachaise omogućuje ljubiteljima knjiga da uživaju u intimnom trenutku s nekim od svojih književnih junaka i uče o Pariškoj komuni. Golemi, zasjenjeni labirint s vijugavim stazama na padinama i lijepim kamenim stepenicama.

15. Kupite knjigu uz obale Seine

Jedna od najstarijih pariških kulturnih aktivnosti – listanje rabljenih knjiga. Više od 200 prodavača rabljenih knjiga (bouquinistes) nižu se obalama Seine, nastavljajući tradiciju koja datira iz 16. stoljeća. Ovo je zaista posebna aktivnost za koju malo turista zna.

16. Posjetite staru školu u Abbaye de Maubuisson

Muzej unutar cistercitske opatije i samostana ostavit će vas bez daha. Otkako je došlo u posjed ove građevine 1970. godine, Opće vijeće Val-d’Oisea pretvorilo je ovu opatiju, smještenu usred deset hektara parka, u zemlju čuda likovne i vizualne umjetnosti. Možda ste u muzeju u predgrađu Pariza, ali osjećat ćete se kao da ste na selu.

17. Proučite židovsku povijest u Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme

Prosvjetljujući muzeji Židovske četvrti dokazuju da Marais ima puno više od čokolade i falafela. Ovo je jezgra židovske kulture u Parizu, područje koje se može pohvaliti s dva važna mjesta posvećena povijesti te religije: Le Mémorial de la Shoah, koji obilježava sjećanje na Židove koji su ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata, i Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme, čije zbirke prate složenu duhovnu i kulturnu baštinu Mojsija i njegova naroda.

18. Provozajte se na Dodo Manège

Dodo Manège prekrasan je i jedinstven vrtuljak koji se sastoji od izumrlih i ugroženih životinja. Ova atrakcija je relativno nova u Parizu. Podignut tek 1992., Dodo Manège nalazi se blizu Prirodoslovnog muzeja.

19. Otrljajte se o prilično drskog Victora Noira

Gotovo 150 godina nakon njegove smrti, Victor Noir postao je svojevrsna legenda nakon što je nad njegovom grobnicom podignut brončani kip. Pogledajte njegovu liniju hlača… vidjet ćete zašto je ovo mjesto popularno. Urbana legenda kaže da ako stavite jedan jedini cvijet u njegov cilindar, poljubite mu usne i (ako se usudite) malo trljate njegovu uzbuđenu grbu na hlačama – zauvijek ćete dobiti savršenog muža i nevjerojatne aktivnosti 'u spavaćoj sobi' za ostatak vječnosti!

20. Posjetite pariške katakombe

Ove pariške katakombe čuvaju ostatke oko šest milijuna ljudi. Ovo zanimljivo mjesto nalazi se točno ispod pariških ulica kojima ćete šetati, a postavili su ga gradski službenici kako bi riješili rastući problem punih groblja. Krenite na jezivo putovanje u zloglasne katakombe, prije nego što postanu poznatija turistička atrakcija.

21. Vinogradi Montmartre

Vinograd Montmartre nalazi se u ovom dijelu Pariza više od 800 godina i sada je posljednji aktivni vinograd u cijelom gradu! Vino i Pariz zaista dobro idu zajedno. Posjetite ovo mjesto oko listopada kada započne sezona berbe grožđa na godišnjem Fête des Vendanges.

22. "Zaronite" u kanalizaciju Pariza

Želite li vidjeti neka podzemna mjesta Pariza? Sasvim doslovno, možete posjetiti gradsku kanalizaciju. Krenite na jedinstvenu turu kroz zasvođeni labirintski stropni kanalizacijski sustav – zajedno s kanalizacijskim čamcem, pa čak i kanalizacijskim kolima. Za vaš mirisu nakon ne garantiramo.

23. Kupola bazilike Sacré Coeur

Slavna bazilika Sacré Coeur jedna je od najslikovitijih znamenitosti grada, ali malo ljudi shvaća da nakon što se popnete na vrh. Ovdje vas očekuje prekrasan pogled na Pariz. Za ovo ćete iskustvo platiti od 6-8 eura.

24. Plamen slobode

Želite vidjeti kultni dio New Yorka dok ste u Parizu? Kao što možda znate, Francuska je ponudila Kip slobode kao dar Sjedinjenim Državama, a upravo je ovo replika plamena koji se nalazi na samom kipu slobode.

25. 59 Rivoli

Ako ste ljubitelj umjetnosti, velike su šanse da ste bili u Louvreu kako biste vidjeli Mona Lisu među ostalim poznatim umjetničkim djelima koja se nude u gradu. Kada sljedeći put budete u Parizu, istražite više 'rubnu' umjetničku scenu u Parizu - 59 Rivoli.

26. Svjedočite Francuskoj revoluciji kroz topovsku kuglu u zidu

Za podsjetnik na Francusku revoluciju, uputite se do Hotela De Sens. U hotelu postoji prilično skromna topovska kugla još uvijek smještena u hotelskim zidovima. Ispaljena tijekom revolucije, lako ga možete vidjeti na fasadi. Pokraj je ugraviran datum udara.

27. Posjetite Point Zero

Točka Zero je tradicionalni epicentar Pariza i ova točka označava točku udaljenosti do bilo kojeg drugog mjesta u zemlji. Iako se nalazi u središtu, većini posjetitelja instalacija promakne jer je utonuo ravno u zemlju.

28. Pronađite jedan od pariških nedostižnih medaljona

Diljem grada nalazi se 135 skromnih brončanih Arago medaljona koje većina posjetitelja ne primjećuje. Iako izgledaju potpuno nasumično i ne prate nikakav redoslijed, zapravo označavaju tradicionalno pariško meridijansko vrijeme (baš kao srednje vrijeme u Greenwichu u Londonu).

29. Posjetite čovjeka zaglavljenog u zidu

"Prolaznik kroz zid" je kip koji je naizgled napola unutar, a napola izvan zida. Iako je popularna u francuskoj književnosti, većina ljudi možda nije čula priču o "Le Passe-Muraille" Marcela Ayméa koja govori o čovjek po imenu M. Dutilleul koji otkriva da može hodati kroz zidove.

30. Zid ”Volim te”

Zid ”Volim te” vjerojatno je jedan od omiljenih skrivenih dragulja u Parizu brojnih romantika. U skladu s romantičnom temom grada, ovaj zid sadrži riječi "Volim te" na 311 različitih jezika na 612 pločica od lave.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju