Mučnina u vožnji može pokvariti putovanje, ali srećom postoje trikovi kojima si možete pomoći. Hvata li vas slabost u zavojima, odložite mobitel jer se osjećaj nelagode pojavljuje već nakon desetak minuta gledanja u ekran. Ako ste u prilici, zamolite vozača da upravlja automobilom bez naglih kočenja i kretanja, kao i naglih pokreta upravljačem. Pomoći će i otvaranje prozora kako biste mogli udahnuti svježeg zraka.

Najbolje mjesto u automobilu

Onima koji osjećaju slabost tijekom vožnje automobilom savjetuje se sjesti na suvozačevo mjesto, a ako to nije moguće, smjestiti se na sredinu stražnje klupe kako bi mogli gledati ravno na cestu ispred sebe, odnosno fiksirati pogled u udaljenu točku na horizontu.

Spas je u đumbiru

Zaboravite na janjetinu, tešku, začinjenu i obilnu hranu na putovanju. Umjesto toga pripremite na tanke ploške narezan đumbir koji možete cuclati umjesto bombona jer pomaže protiv mučnine. Pomoći će i čaj od đumbira, a morate li nešto jesti, najbolji su izbor štapići i krekeri.

Teniska loptica Putovanja Zašto biste se uvijek trebali ukrcati u avion s teniskom lopticom?

Isprobajte eterična ulja

Ulja đumbira, metvice, limuna i lavande također mogu ublažiti mučninu. Stavite nekoliko kapi na maramicu pa ih udišite, duboko dišući. Možete ih i umasirati kružnim pokretima iza uha, ali prethodno provjerite jesu li sigurna za korištenje na koži

Upalite radio

Glazba je izvrsna distrakcija koja će maknuti misli s mučnine, a prema nekim istraživanjima pomoći može i pjevanje – stoga pojačajte glazbu i dajte si oduška.

Pritisak koji pomaže

Akupresura ili pritiskanje određenih točaka na tijelu također može pomoći u vožnji. Sve što trebate jest pronaći odgovarajuću točku ispod zapešća i čvrsto (ali ne previše jako) stisnuti je palcem druge ruke. Ispružite dlan pa stavite četiri prsta druge ruke ispod zgloba. Odmah ispod kažiprsta napipajte točku u (udubini) između tetiva, na sredini ruke i stisnite na nekoliko sekundi, opustite se, zatvorite oči i duboko dišite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju