Uz sve ostale ljepote kojih se ne možemo dovoljno nauživati, prirodne, kulturne, gastronomske i ine, Istra ih otkriva i na jednoj od najljepših i u posljednjih nekoliko godina najpopularnijih planinarskih staza u nas, Stazi sedam slapova.

Sedam čarobnih i sasvim različitih slapova spojeno je kružnom stazom, koja nije uvijek sjajno označena, ali je prilično dobro utabana, pa se nećete izgubiti, a za lijepih vikenda u toplijem dijelu godine, na njoj će vjerojatno biti i prilična gužva. Ali neka vas to ne obeshrabri jer mistična ljepota slapova, šume, napuštenih sela kojim ćete proći i uspomena na neki davni život kojim se ovdje prije živjelo toliko će vas očarati da ćete zaboraviti sve drugo.

Uzvodno do raja

Staza sedam slapova počinje i završava u Buzetu, najčešće na parkingu kod pivovare. Možete i uguglati ime staze i tako stići na njezin početak, a ako se volite bolje pripremiti za šetnje, najbolje je da unaprijed skinete gpx trag. Preporuka je da krenete uzvodno uz rijeku Mirnu jer ćete u tom smjeru jedini zahtjevniji dio staze, Greben, prolaziti penjući se, što je puno sigurnije nego da se spuštate, a taj je dio osiguran i sajlama.

Čitava staza nije ni tehnički ni kondicijski zahtjevna, tako da je idealna i za rekreativce i obitelji s manjom djecom. Staza je nešto kraća od 15 kilometara, pa računajte da će vam za prolaz trebati oko pet sati lagane šetnje, naravno, bez stajanja, jedenja i fotografiranja.

Najljepši od sedam slapova po mnogima je onaj najviši, Vela peć, koji se s visine od 26 metara obrušava kao čudesna vodena zavjesa. Ali svaki je od slapova drukčiji od drugih i na svoj način poseban, pa će vas sigurno oduševiti i Zagon, Bačve, Mala peć, Slap, Zelenšćak i Grjok.

Uzbudljiva iznenađenja

Naravno, u ljeto ćete doživjeti Stazu sedam slapova s vrlo malo ili ništa vode, zimi su neki dijelovi opasno skliski, ali u proljeće i u jesen ova će se staza pokazati u svome najraskošnijem i najgromoglasnijem izdanju. Na putu se izmjenjuju makadam i šumska planinarska staza, a na nekoliko ćete mjesta morati i pregaziti rijeku - i Mirnu i Dragu - skačući s kamena na kamen.

Putem ćete naići na romantična napuštena sela, Glistoniju, Šćaveti i Kuhare, čija se kamena pročelja skrivaju iza bršljana i drače. Proći ćete i kroz obnovljeno selo Kotle, koje se razvilo u posjećeno izletište. Ovdje je jedini restoran na ruti, ali bit ćete sigurniji ako ponesete koji sendvič jer se može dogoditi da u restoranu ne dobijete ni mjesto ni okrepu.

Kotle su ime dobile po neobičnim udubljenjima u obliku kotlova koje je Mirna stoljećima vrijedno oblikovala. Njezino kameno korito, kao i korito rječice Drage, načičkano je slapovima, brzacima i mirnim jezercima koji stvaraju neopisivo lijepe prizore. Na Stazi sedam slapova naići ćete i na okna starih rudnika ugljena u koja možete zaviriti, prijeći preko kamenog Napoleonova mosta i susresti stari mlin koji je nekada hranio čitav ovaj kraj.

Premužićeva staza: Velebitska transverzala koja je omogućila da kroz ugodnu šetnju upoznamo surovu ljepotu Velebita Premužićeva staza na Velebitu - 1 Premužićeva staza na Velebitu - 20 Premužićeva staza na Velebitu - 19 +19 Premužićeva staza na Velebitu - 18  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju