Ne radi se ovdje o nikakavoj nemoralnoj ponudi da se netko uvlači u vaš krevet dok vas nema, već o načinu odmora kojim ostvarujete besplatni smještaj i to zamjenom. Zamjenom vaše kuće, stana, vikendice, apartmana s jednom od 46.000 nekretnina diljem svijeta. Za vikend, tjedan, mjesec ili pola godine. Sve je stvar dogovora, a u ponudi je preko 150 zemalja diljem svijeta. To je HomeExchange.com!

Koncept zamjene putem klasičnog Time Sharea iskoristio je za vlastiti biznis prije kojih 20 godina i sam predsjednik Home Exchangea, Amerikanac Ed Kushins. Prva zamjena s obitelji, kuće u Kaliforniji za odmor u Washingtonu prerasla je u poslovnu ideju. Uložio je ušteđevinu, vjerovao u svoju ideju i evo danas postoji home exchange stranica na 16 različitih svjetskih jezika.

Boom ovog trenda bio je 2006. godine zahvaljujući američkoj komediji “The Holiday”, u glavnim ulogama ljepuškastih Cameron Diaz i Kate Winslet. Upravo se one putem stranice homeexchange.com zamjene za kuće i tako home exchange ubrzo postaje “life exchange za njih! Prikazivanjem filma diljem svijeta broj se članova udvostručio i danas je to gotovo 50.000 članova koji godišnje ostvare 250.000 zamjena.

Među ponudama ima od skromnih garsonjera do Penthousea. Od kuća na brodu do kuća na drvetu. Od onih koji čekaju svoju prvu zamjenu do onih koji ovaj način odmora prakticiraju od samog početka i na desetke ponuda je već iza njih.

I Hrvatska prati ovaj trend i to već drugu godinu zaredom. Trenutno je u ponudi stotinjak nekretnina, od stanova u Zagrebu do ljepih vila na Jadranu. Neki članovi iza sebe imaju već 5 zamjena što i ne čudi s obzirom da tisuće ljudi želi doći u Hravatsku, ali je ponuda premala.

Nekretninu oglašavate uplatom članarine, a možete birati na 3 mjeseca ili godinu dana. Postavljanjem fotografije, opisom gdje se kuća nalazi, što i gdje, detaljno onoliko koliko želite i vaša je ponuda vidljiva i aktivna, spremna na zamjenu.

Zamjena se dogovara slanjem upita prema nekoj ponudi ili odgovaranjem na upit koji stiže na mail. Primjerice, želite u Pariz na vaše sljedeće putovanje. Imate stan u Zagrebu, uredili ste ponudu i sada je na vama da pošaljete upit za zamjenu. Sve ide vrlo jednostavno. Jednim klikom šaljete upit prema drugoj strani uz kratak tekst da li su zainteresirani za zamjenu s vama. Vrlo ubrzo stići će vam odgovor i vi ste jednom nogom put Pariza. Sva daljnja komunikacija ide preko servera, a vaši su podaci skriveni, kao i točna lokacija gdje se nalazi.
Koliko ćete se potruditi da se čim prije zamijenite i to tamo gdje želite ovisi o tome koliko ste aktivni, koliko upita šaljete, odgovarate li na sve upite i posjećujete li često stranicu.

U današnje vrijeme kada nam je svaka “kunica” bitna, kada maštamo o plažama i koktelu u ruci na Baliju, kada mislimo da je romantičan vikend u Parizu jednostavno nemoguć, sjetite se ove mogućnosti i zamijenite se s nekom od destinacija diljem svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju