Negdje je živjeti skuplje, negdje jeftinije. No, za ove gradove, ako želite živjeti i u njima uživati, potrebno je imati prilično dubok džep. Koji su to, saznajte u sljedećim redovima, a priču donosimo s CNN portala.

Utjecaj globalne krize na troškove života svi osjećamo, a jače ga osjete stanovnici velikih gradova. Prema istraživanjima u ovoj se godini bilježi skok troškova za 7,4 posto a poskupile su prvenstveno prehrambene namirnice. Iako je ovaj skok neznatno manji od onog prošle godine (8,1 posto), nema naznake da će poskupljenja prestati tijekom iduće godine.

Kao najskuplji gradovi za život ove godine su izjednačeni prošlogodišnji pobjednik Singapur i Zürich koji je na prvo skočio s prošlogodišnjeg 6. mjesta. Osim živežnih namirnica koje su skupe svugdje, u Singapuru su jako skupa odjeća i promet a u Zurichu rekreacija i potrepštine za stanovanje.

New York New York (Foto: Getty Images)

New York koji je uvijek po cijenama na samom vrhu ove godine dijeli treće mjesto sa Ženevom, na 5. mjestu je Hong Kong, a slijedi ga Los Angeles. U TOP 10 još su i Pariz, Tel Aviv, Kopenhagen i San Francisco.

Najveći pad bilježe Moskva i St. Petersburg zbog ruske invazije na Ukrajinu. Naravno, nasuprot najskupljih gradova, nalaze se i oni najjeftiniji. Oni su ove godine Damask, Teheran i Tripoli, tako da ako vas put nanese u neki od njih (mada teško će baš u Damask), ne morate se bojati bankrota.

Grad od 25 tisuća stanovnika koji živi od turizma iako nema "opipljivih" atrakcija Alton, američka savezna država Illinois - 2 Alton, američka savezna država Illinois - 3 Spomenik najvišem muškarcu na svijetu u prirodnoj veličini nalazi se u Altonu +0 Alton, američka savezna država Illinois - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju