Iako se ovaj grad obično, mi bismo rekli i nepravedno, nalazi u sjeni Firence, radi se o pravom dragulju. Galerije sadrže veličanstvene slike, a tu su i srednjovjekovne palače, elegantne trgovine i sjajna vina. Vjerojatno je najprepoznatljiviji simbol grada ipak centralni trg, koji se proteže u obliku školjke u samom središtu grada. U svakom slučaju, Siena će vas očarati, a mi donosimo savjete objavljene na portalu Daily Mail za što ugodniji boravak u gradu…

Gdje odsjesti u Sieni?

U hotelu Garden dočekat će vas dva bazena (od kojih je jedan rezerviran za djecu), teniski teren, restoran i lijepi parkovi, čime se ovaj hotel na sjeveroistoku grada nameće kao sjajno mjesto za obiteljski odmor. Udaljen je 15 minuta vožnje autobusom od centra, a noćenje se kreće od 500 kuna na više za dvokrevetnu sobu.

Smjestiti se možete i u hotelu Santa Caterina, koji se nalazi u blizini gradskih zidina. Sobe su uređene u klasičnom toskanskom stilu, ali su čiste i održavane. Ima parking i udaljen je 15 minuta hoda od trga, a ljeti možete uživati u doručku u vrtu. Cijena za dvokrevetnu sobu kreće od oko 650 kuna za noć.

Gdje jesti u Sieni?

Nedaleko od glavnog trga smjestio se I Terzi. Ovaj mali živahni vinski bar popularno je mjesto za aperitive i ima širok izbor toskanskih vina, od kojih su mnoga dostupna na čaše (oko 30 kuna). Glavna jela poput govedine Chianina mogu biti skupa, ali tanjuri ukusne domaće tjestenine ili salate imaju razumne cijene.

S druge strane, oštarija Il Grattacielo odiše veseljem, a njeno ime u prijevodu znači "neboder". Ovdje je često red za hladne plate pune pršuta, salama, maslina i sira, a tu je naravno i tjestenina. Ovamo rado svraćaju lokalci, a dva slijeda uz čašu vina platit ćete između 90 i 130 kuna.

Što posjetiti u Sieni?

Katedrala je svakako jedan od najboljih primjera romaničko-gotičke arhitekture. Gradnja je počela u 12. stoljeću, a finalizirana je dva stoljeća poslije. U njoj se nalaze i djela koja potpisuju Michelangelo i Donatello. Posebno zanimljiv je i zvonik, koji je napravljen u crno-bijelim bojama, što su inače boje grada. Loša je vijest što se ulaz plaća, pa za razgledavanje treba izdvojiti otprilike 100 kuna.

Naravno, vidjeti se mora i već spomenuti gradski trg Piazza del Campo. Trg ima oblik školjke, a sagrađen je na mjestu nekadašnjeg rimskog kazališta. Tu je i gradska vijećnica, kao i toranj Mangia, no najpoznatija manifestacija je godišnja konjska utrka Palio, koja se održava još od srednjeg vijeka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju