Pijesak, trstika, tišina, mir i kristalno čisto more čine taj otok idealnom destinacijom za odmor. Ali onaj pravi odmor, bez buke, puno napora i izbjegavanja horda ljudi. Posjetite ga dok ga drugi još nisu otkrili.

Na površini od oko 3,8 četvornih kilometara u Primorsko-goranskoj županiji smjestio se Susak, idila mira za idealan odmor. Ovdje nećete pronaći mnogo cesta jer je područje proglašeno biciklističkom zonom i svakako možete zaboraviti na kretanje automobilom. Ipak, nemojte biti tužni, auto vam ovdje zaista neće trebati. Glavno prijevozno sredstvo bit će vam bicikl, skuter ili motor, ali samo ako ih na putovanje ponesete sa sobom. Ako ste odvažniji, zamolite lokalce da vam posude traktor i istražite otok u adrenalinskim vožnjama po zemljanim ili betonskim putevima.

Otok se sastoji od samo dva naselja, Gornjeg i Donjeg Sela. Donje Selo smješteno je u luci i među otočanima poznato je kao Spjaža, a do susjednog Gornjeg možete kamenim stubištem koje datira s početka 20. stoljeća. Zanimljivo je da je nekad na otoku živjelo i više od 1500 ljudi, dok danas ima oko 150 stanovnika, stoga vam gužva i nesnosne horde turista ovdje neće biti svakodnevna pojava. Ipak, sve više turista počelo je otkrivati otok, pa se brojevi dižu i do 1500 posjetitelja u ljetnim mjesecima.

Lokrum - 2 Putovanja Misterij dubrovačkog otoka: "Ne uzimaj ništa s Lokruma"

Nekad poznato ljetovalište imućnih Rimljana od otoka Lošinja udaljeno je malo manje od četiri nautičke milje, a otok je nekad bio i poznato lječilište za djecu. Zbog toga se smatrao idealnim za talasoterapiju, odnosno liječenje u kojem se koriste sve blagodati mora.

Na otok možete stići brodskim linijama iz Rijeke i Malog Lošinja. Krećete li od Rijeke, uživajte u vožnji katamaranom, koja traje do četiri sata, a preporučujemo vam da svoju kartu kupite na internetu. Katamaran odaberite samo ako imate malo stvari i ako sa sobom na putovanje ne nosite pola svojeg ormara jer su mjesta za prtljagu ograničena. Alternativa putu iz Rijeke je polazak s Malog Lošinja brodom Premuda, a ako istražujući Lošinj zaboravite na vrijeme i Premuda otplovi prema svojem odredištu, priključite se nekom od izletničkih brodova na Susak.

Kad stignete, nemojte se prestrašiti zbog na prvu neorganiziranih ulica i raštrkanih kuća, sve to ima svoje čari. Puteljci nisu asfaltirani, pa će vam prašina ovdje postati mrski neprijatelj, no sve ćete zaboraviti čim ugledate čista plava prostranstva i otočke zelene note prirodnih kreacija.

Od smještajnih kapaciteta u ponudi su sobe, apartmani, kuće i vile, a ljubitelji kampiranja ovdje se neće veseliti jer je kampiranje na otoku zabranjeno. Ipak, odlučite li se na avanturu u prirodi, lokalci savjetuju da svoj šator postavite iznad uvale Bok ili na putu od groblja do svjetionika, koji je izgrađen još za vrijeme austro-ugarske vladavine. Poželite li odsjesti u kampovima s infrastrukturom, to možete u susjednom Čikatu ili u Poljani na Lošinju.

Ako ste ljubitelj kulturno-povijesnih i inih atrakcija, posjetite crkvu sv. Nikole, jedno od najčišćih i najbjelijih groblja, kapelicu na rtu Darto, poznati svjetionik i staru vojnu osmatračnicu. Volite li plaže, posjetite uvalu Spjaža s pješčanim plažom na kojoj možete uživati u dodatnim sadržajima kao što su kafići i restorani. Uvala Bok čudo je prirode u kojem nećete pronaći dodatnih sadržaja, no plitka voda i pijesak daju svoje čari.

Od ostalih plaža tu su još Veliki i Mali Abis, gdje ćete uživati u miru, a plaža je stjenovita i bogata roniocima. Tu čak i alpinisti dolaze na svoje jer su na liticama postavljeni alpinistički klinovi. Plaža Nasuzanski ljevkastog je oblika i ime je dobila prema modrom dnu te uz Zali Bok čini dvije plaže na kojima možete raditi što god poželite jer su vam mir i privatnost ovdje najbolji prijatelji.

Prošećite se oko otoka, za to će vam trebati oko četiri sata, istrčite se na brojnim puteljcima i okušajte se u plivanju jer Susak je mjesto idealno za boravak u prirodi. Ovdje napornog razgledavanja nema, pa je mjesto idealno za odmor bez pretjeranih aktivnosti. Ako se izgubite, slobodno pitajte prolaznike i lokalno stanovništvo za pomoć, no pazite, Susak je poznat po svojem arhaičnom govoru, koji je u Hrvatskoj zaštićen kao pokretno kulturno dobro, pa ih možda nećete razumjeti. No nije strašno vratiti se kući s bogatijim vokabularom.

Idila u Dalmaciji! Predivni zeleni otočić koji možete obići pješice Krka - 23 Visovac Krka - 20 +2 Krka - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju